Täisterahelvestest põhjal pirukas porru-kartulitäidisegaFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
19. detsember 2016, 05:31

Täisterahelvestest põhjal pirukas porru-kartulitäidisega

Mõnusalt mahlasel pirukal laotub kartuli- ja porrutäidis kaerahelvestest ja speltajahust muretainapõhjale. Selline pirukas sobib hästi nauditavaks õhtusöögiks, kus ahjusoe pirukas koos kuuma teega teevad ka argiõhtu maitsvaks ja elamuslikuks.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
45 minutit + umbes 30 minutit taina külmkapis jahutamiseks

Koostisosad
PIRUKAPÕHI
2 dl Veski Mati ÖKO 7-täisterahelbed iidse teraga
2 dl Speltajahu
120 g Külm või
Sool
TÄIDIS
50 g Või
1 tk Suurem porrulauk tükkidena
2 tk Hakitud küüslauguküüs
3 tk Muna
3 dl Rõõsk koor 10%
80 g Täisrasvane riivjuust
80 g Pehme kitsejuust - tükeldatuna
4 tk Keedetud kartul
Värske tüümian ja petersell
Sool
Must pipar

Valmistamine
1. Tõsta helbed, speltajahu, näpuotsatäis soola ja hakitud külm või purustajasse või köögikombaini ning töötle ühtlaseks puruks. Lisa 2–3 sl külma vett ja töötle massi, kuni moodustub tainapall. Mässi tainapall kile sisse ja aseta vähemalt 30 minutiks külmikusse.
2. Jahutatud tainas suru näppude abil küpsetusvormi põhjale ja külgedele. Aseta vorm koos tainaga veel 30 minutiks külma. Küpseta jahutatud pirukapõhja 180–200-kraadises ahjus 15–20 minutit.
3. Samal ajal valmista täidis. Selleks sulata pannil või ja hauta porrulauku keskmisel kuumusel koos küüslauguga kümmekond minutit. Maitsesta soola ja pipraga. Sega omavahel koor ja munad. Lõika keedetud kartulitest õhukesed viilud. Tõsta hautatud porrulauk tainapõhjale. Sinna peale laota pool viilutatud kartulitest. Tükelda peale pool juustust ning lisa ka tüümiani ja peterselli. Ürtide peale laota ülejäänud kartulid. Kalla koore-munasegu pirukale. Puista peale ülejäänud tüümian ja petersell ning juust. Küpseta 180–200-kraadises ahjus 25–30 minutit, kuni piruka pealispind on kuldne. Serveeri soojalt.