KaramellkookFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
28. november 2016, 05:40

Karamellkook

Magusa karamellitäidisega tort saab hapukas-mõrkja nüansi astelpajumoosist. Viimase asemel saab kasutada pohla-, jõhvika- või muud meelepärast haput keedist.

Koostisosad
BISKVIITPÕHI
4 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
2 dl Suhkur
0.75 dl Õli
2 tl Vanillsuhkur
4 tk Muna
0.75 dl Vesi
0.5 tl Sool
IMMUTAMISEKS
0.5 dl Astelpajumahl või -liköör
0.5 dl Vesi
TÄIDIS
2 dl Rõõsk koor 35%
150 g Astelpajumoos
Keedetud kondenspiim (190 g)
KATE
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tl Suhkur
Kaunistamiseks astelpajumarjad ja karamellsuhkur

Valmistamine
10 tk
1. Kata 2 lahtikäivat vormi (22–23 cm) küpsetuspaberiga. Sõelu jahu ja küpsetuspulber kaussi. Sega hulka 1 dl suhkrut. Teises kausis klopi kokku õli, vanillsuhkur, munakollased ja vesi. Kolmandas kausis vahusta munavalged ja sool. Kui munavalged on pehmes vahus, lisa 1 dl suhkrut ja klopi tugevaks vahuks. Sega jahu õliga ja sega hulka munavalged.
2. Kuumuta ahi 175 kraadini. Jaga tainas 2 vormi. Küpseta 15–17 minutit – proovitikk peab väljuma puhtana. Võta vormid ahjust, jahuta 10 minutit. Võta tordipõhjad vormidest välja ja lase täiesti jahtuda. Lõika mõlemad põhjad rööbiti pooleks.
3. Vahusta koor ja mikserda hulka kondenspiim. Sega astelpajuliköör (või mahl) ja vesi. Tõsta üks põhi alusele, immuta ja määri peale pool täidisest. Pane teine põhi, immuta ja määri astelpajumoosiga. Pane kolmas põhi, immuta ja kata ülejäänud täidisega. Pane neljas põhi ja immuta. Kata toidukilega ja tõsta vähemalt 3 tunniks külmkappi.
4. Vahusta koor. Kata tort koorega, kaunista marjade ja karamellsuhkruga.