Kiudainerikkad toidud

Seenepuljong seeneklimpidega 

Pille Enden, 21. november 2016, 05:09
Seenepuljong seeneklimpidegaFoto: Jaan Heinmaa

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Keskmine porgand
1 tk Keskmine mugulsibul
1 tk Väike pastinaak
1 tk Keskmine porru
6 tk Küüslauguküüs
250 g Šampinjonid
1 dl Kuivatatud seened (nt puravikud)
2 tk Petersellivars
2 tk Tüümianioks
2 l Vesi
5 tk Must terapipar
1 tk Loorberileht
Sool
Toiduõli
SEENEKLIMBID
2 tk Muna
2 tl Suhkur
0.5 tl Sool
1 dl Manna
4 spl Nisujahu
1 spl Või
5 dl Puljong
80 g Soolaseened
Petersellilehed

Valmistamine
1. Pese ja koori porgand, tükelda 2–3 cm juppideks. Lõika mugulsibul koos koorega 4 sektoriks. Koori pastinaak ja lõika 3–4 tükiks. Tükelda porru valge osa 2–3 cm juppideks. Kuumuta poti põhjas õli, lisa köögivili ja kuumuta läbi. Lisa viilutatud šampinjonid ja kuumuta ka need läbi. Lisa kuivatatud seened, vala peale külm vesi ja kuumuta kiiresti keemiseni.
2. Riisu tekkiv vaht. Keeda puljongit nõrgal kuumusel 45–50 minutit, nii et leem vaevu väreleb. Keetmise ajal riisu samuti vahtu, kui vaja. Lisa maitseained ja sool ning keeda veel 15–20 minutit. Kurna.
3. Kuni puljong keeb, valmista klimbitainas. Klopi munad suhkru ja soolaga lahti. Lisa manna, jahu ja sulatatud või ning nii palju puljongit, et tainas saab paksema mannapudru moodi. Sega hulka peeneks hakitud seened ja ürdid. Hoia tainast külmkapis 30–40 minutit, et jahu ja manna jõuaks paisuda.
4. Tõsta vette kastetud teelusikaga tainast klimbid puljongisse ja keeda, kuni need pinnale kerkivad. Serveeri puljongiga. Soovi korral pane puljongisse ka viilutatud porgandit ja šampinjone.