SidrunikalaFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
22. august 2016, 04:32

Sidrunikala

Üliaromaatsed sidrunid ja ka apelsinid, mida Sitsiilias rikkalikult kasvab, teevad selle ahjukala eriti hõrguks. Seda retsepti saab edukalt kohandada igasugustele suurematele ja väiksematele kaladele

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
800 g Nahaga kalafilee (nt lõhe, forell, siig, koha, tursk)
2 tk Sidrun või apelsin
Meresool
Must pipar
2 spl Oliviiõli
KASTE
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
2 spl Külmpressitud oliiviõli
1 tk Küüslauguküüs
0.5 tk Punane tšillikaun
Petersell
Tüümian
Sool
Must pipar

Valmistamine
1. Maitsesta kala meresoola ja pipraga, nirista peale ka väheke oliiviõli. Viiluta sidrunid (või apelsinid) hästi õhukeselt ja säti nad küpsetuspaberiga kaetud pannile. Aseta sidrunitele kala, nahk ülespidi, raputa peale pisut meresoola, nirista suts oliiiviõli ja küpseta ahju ülemises osas 225 kraadi juures 10–12 minutit, kuni nahk kergelt jumet võtab. Väga paksu lõhefilee puhul võib kuluda kuni 15 minutit.
2. Sega valmis kaste. Pigista sidrunimahl kaussi, lisa oliiviõli, haki küüslauk, tšilli, petersell ja tüümian peeneks ning lisa kastmele. Soovi korral lisa pisut musta pipart ja soola. Sega korralikult läbi. Valmis kala tõsta vaagnale ja nirista üle kastmega. Kõrvale sobib lihtne värske salat.