LasanjeFoto: Jaan Heinmaa
Itaalia köök
22. august 2016, 05:05

Lasanje

Lasanje on kogu Itaalias populaarne, samuti Sitsiilias. Maitseb hästi kõigile ja kui üle jääb, sobib seda pakkuda ka järgmisel päeval – ahjus soojendatud lasanje on imehea! Lasanjelehed võid teha ise värskest pastast või kasutada valmis lasanjeplaate.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
10 tk Lasanjeplaat
2 tk Viilutatud mozzarella (a 125 g)
100 g Riivitud parmesan
BOLOGNA KASTE
500 g Veisehakkliha
200 g Peekon (mitte suitsutatud)
7 spl Oliiviõli
100 g Sibul
50 g Seller
50 g Porgand
1 dl Valge vein
800 g Tomatipasta
1 dl Piim
Sool
Must pipar
2 tl Pune
BEŠAMELLKASTE
4 spl Või
5 spl Nisujahu
1 l Piim
Muskaatpähkel
Sool

Valmistamine
1. Bologna kastme jaoks haki peekon hästi väikesteks tükkideks ja pane pannile, kuumuta 7 sl õliga läbi. Lisa sibul, seller ja porgand, kuumuta u 5 minutit. Pane juurde hakkliha ja sega hoolega ühtlaseks massiks, kuumuta veel 5 minuti ringis. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa valge vein ja kuumuta segades, kuni vein on täielikult aurustunud. Pane hulka tomatipasta ja pune, sega ja keeda umbes 1–2 tundi nõrgal tulel (Itaalias keedetakse lausa 3 tundi). Kui kaste muutub liialt paksuks, lisa puljongit või vett. Natuke enne, kui keeduaeg on täis, vala kastmesse piim, mis aitab täielikult taandada tomati happelisust, ja kuumuta veel paar minutit. Maitsesta veel soola ja pipraga.
2. Valge kastme ehk bešamelli valmistamiseks sulata suurel pannil või potis või, lisa jahu ja sega ühtlaseks tükkideta massiks. Hakka vähehaaval hulka segama toasooja piima, nii et ei tekiks klimpe. Lisa vahepeal ka riivitud muskaatpähklit ja soola. Olenevalt jahust kulub paraja kreemja koostise saamiseks kuni liiter piima ning selleks on vaja kastet aeglasel tulel kuumutada u 20 minutit. Maitsesta enne tulelt võtmist soolaga.
3. Lasanje valmistamiseks võta suurem ahjuvorm ja vala selle põhja paar supilusikatäit oliiviõli ja Bologna kastet, nii et põhi oleks kaetud. Lao sellele lasanjelehed nii, et nende ääred ei oleks üksteise peal. Seejärel pane kiht valget kastet, jälle lasanjelehed, punane kaste, uuesti lasanjelehed ja jälle valge kaste, kuni vorm saab täis. Valge kastme kihtide vahele võid lisada ka pisut mozzarellat ja riivitud parmesani. Pealmine kiht võiks olla segu punasest ja valgest kastmest, mozzarellast ja parmesanist ning kõige tipuks piserda peale paar supilusikat oliiviõli. Küpseta ahjus u 180 kraadi juures 30 minutit või kuni lasanje on kaunilt läbi küpsenud.