PitsapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Itaalia köök
22. august 2016, 03:54

Pitsapirukas

Imehea ahjusoe pitsapirukas võlub kõiki! Sõin seda Sitsiilias pitsarestoranis, kus kõik road kandsidki pitsa nime, aga olid erinevate täidistega. Ühest pitsapirukast jagub ühele suurele hundiisuga mehele ja kahele vähema isuga preilile-prouale.

Koostisosad
TAINAS
10 g (Kuiv)pärm
0.5 tl Meresool
1 näpuotsatäis Suhkur
200 g Nisujahu + väheke rullimiseks
2 spl Õli
1 tk Munakollane määrimiseks
1.5 dl Toasoe vesi
TÄIDIS
120 g Keedusink, salaami või Parma sink
1 tk Mozzarella pall (125 g)
150 g Mascarpone, ricotta või toorjuust
2 tk Muna
2 spl Riivitud parmesan
Kuivatatud pune
Sool
Must pipar
5 spl Oliiviõli
3 tk Küüslauguküüs
40 g Päikesekuivatatud tomatid

Valmistamine
1. Taina jaoks sega väikses kausis pärm, suhkur ja 2 sl toasooja vett. Lisa 2 sl jahu, kata puhta rätikuga ja lase 30 minutit soojas kohas
kerkida.
2. Puista ülejäänud jahu kaussi kuhja, tee keskele lohk ja kalla sinna pärmisegu. Lisa sool ja õli, sega tainaks, valades hulka ka 1,25 dl leiget vett. Sega, kuni tainas lööb kausi servadest lahti. Vormi tainapall ja puista jahuga üle. Tõsta räti alla 1 tunniks kerkima, kuni taina mass kahekordistub.
3. Samal ajal tükelda sink või salaami ribadeks, samuti päikesekuivatatud tomatid. Sega mascarpone või ricotta munadega, lisa singiribad, kuivatatud tomatid ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipra, pressitud küüslauguküünte ja punega.
4. Soojenda ahi 225 kraadini. Jaga tainas kaheks, sõtku läbi ja rulli kummastki pallist ümmargune ring. Määri mõlemad õliga. Laota täidis poolele tainale, jättes ääred vabaks. Laota täidisele ka viilutatud mozzarella, keera tühi tainapool peale ja vajuta otsad kokku. Määri pealt lahtiklopitud munakollasega. Tõsta ahjuplaadile ja küpseta 15–20 minutit, kuni pirukad saavad kauni kuldse värvuse.