MustikakookFoto: Hele-mai Alamaa
Gluteenivabad retseptid
8. august 2016, 05:20

Mustikakook pähklisel põhjal

Koostisosad
PÕHI
250 g Jahvatatud sarapuupähklid
2 spl Vahtrasiirup
2 spl Kookosrasv
1 näpuotsatäis Sool
Või
TÄIDIS
120 ml Õunamahl
1.5 spl Kartulitärklis
60 ml Vahtrasiirup
0.25 tl Mandliekstrakt (või 1 tilk mandliessentsi)
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
1 näpuotsatäis Sool
480 ml Mustikad

Valmistamine
1. Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Pane põhja tarvis jahvatatud pähklid suurde kaussi. Kuumuta väikses potis vahtrasiirupit, kookosrasva ja soola, kuni rasv on sulanud. Vala segu pähklijahule ja sõtku ühtlaseks massiks.
2. Pane tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 26 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja võiga määritud seintele nii, et tekib koogipõhi ja 2,5 cm kõrgune äär. Torka tainasse kahvliga mõned augud. Küpseta 10 minutit või kuni põhi muutub kuldseks. Võta ahjust välja ja lase restil jahtuda.
3. Täidise tarvis klopi väikses kausis õunamahl koos tärklisega läbi, tõsta kõrvale. Kuumuta pisikeses potis keskmisel tulel vahtrasiirup, mandliekstrakt, sidrunikoor ja sool, lase siis paar minutit haududa.
4. Lisa 240 ml mustikaid ja sega, kuni marjad lähevad katki ning vedelik muutub lillaks. Vähenda kuumust ja lisa vispliga segades tärklisesegu. Kui vedelik on paksuks läinud, lisa ülejäänud mustikad ja sega. Vala mustikasegu koogipõhjale ja silu ühtlaseks.
5. Lase koogil vähemalt tund aega jahedas ruumis või külmkapis tarduda. Serveeri niisama või vahukoorega.