Karamelline apelsinitortFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
25. aprill 2016, 04:10

Karamelline apelsinitort

Meeldivalt mahe apelsinipõhja ja karamellikreemiga tort, mis säilib külmas mitu päeva. Karamellise kondenspiima saad, kui keedad tavalist suhkruga purgikondenspiima mõned tunnid pliidil vees. Võid poest osta ka valmiskeedetud kondenspiima.

Koostisosad
PÕHI
4 tk Suur muna
1.75 d Nisujahu
0.5 spl Maisitärklis
1.5 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
Sool
4 spl Rapsiõli
1 tk Värskelt pressitud apelsinimahl ja riivitud koor
1 tl Vanillsuhkur
KARAMELLIKREEM
4 dl Rõõsk koor 35%
380 g Keedetud kondenspiim suhkruga
KAUNISTUS
Füüsalid

Valmistamine
12 tk
1. Põhja jaoks eralda munavalged kollastest. Pane ühte kaussi 4 munavalget ja teise 3 munakollast (üks kollane jääb üle). Sega omavahel jahu, maisitärklis,1 dl suhkrut, küpsetuspulber ja sool. Lisa munakollastele õli, apelsinimahl, riivitud apelsinikoor ja vanillsuhkur ning vahusta vispliga. Sõelu hulka kuivained ja sega vaid nii palju, kuni saad ühtlase taina.
2. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, kuni moodustuvad teravad tipud. Lisa lusikashaaval suhkur, kokku 0,5 dl, ja vahusta, kuni vaht on tihke ja läikiv. Sega neljandik munavalgevahust ettevaatlikult munakollasesegu hulka, kuni tainas on ühtlane, seejärel ka teine neljandik ja lõpuks ülejäänud vaht. Sega vaid nii palju, et saad ühtlase taina. Jaga tainas kahte küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 24 cm läbimõõduga vormi ja küpseta mõlemat põhja 160 kraadi juures 15–20 minutit. Lase jahtuda.
3. Kreemi jaoks vahusta koor ja lisa keedetud kondenspiim, vahusta ühtlaseks. Lõika mõlemad põhjad kaheks, saad kokku 4 põhja. Tõsta esimene alusele, määri peale kreemi, pane kreemiga vaheldumisi peale ka järgmised põhjad. Viimane põhi tõsta tordile, alumine pool peal. Kata tort pealt ja külgedelt samuti kreemiga. Tõsta 4 tunniks kuni järgmise päevani külma maitsestuma. Kaunista füüsalitega.