Šokolaadibeseetort kohvikreemigaFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
25. aprill 2016, 05:00

Šokolaadi-beseetort kohvikreemiga

Vapustavalt hõrgule kohvi-šokolaadibeseetordile tuleb ainult kasuks, kui maitsed on mõnusalt läbi imbunud. Kellele meeldib krõbe besee, sel tasub torti nautida kohe kokkuladumise järel. Ideaalis võiks see aga paar tundi külmas maitsestuda. Palju parem veel kui Pavlova kook!

Koostisosad
ŠOKOLAADIBESEEPÕHI
50 g Mõru šokolaad (70%)
6 tk Munavalge
2 dl Suhkur
3 spl Kakao
1 spl Maisitärklis
1 tl Valge veini äädikas
MASCARPONEKREEM
300 g Mascarpone
2 spl Suhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
2 spl Lahustav kohvipulber
KOHVI-ŠOKOLAADIKASTE
0.75 dl Suhkur
1 dl Espresso või muidu kange kohvi
3 spl Mõrukakao
KAUNISTUSEKS
50 g Šokolaad

Valmistamine
10–12 tk
1. Joonista küpsetuspaberile kaks 20 cm läbimõõduga ringi, jättes ringidele kindlasti vahe sisse. Tõsta paber ahjuplaadile. Haki besee jaoks šokolaad ja sulata veevannis. Lase jahtuda. Vahusta munavalged, lisa vähehaaval suhkur ja jätka vahustamist, kuni vaht on tugev ja läikiv (kui kausi tagurpidi pöörad, ei valgu munavaht välja). Sõelu hulka kakao ja maisitärklis. Lisa ka veiniäädikas ja sega ühtlaseks vahuks. Lõpuks sega hulka sulašokolaad. Jaga munavaht küpsetuspaberi peale ringidesse – arvesta sellega, et besee valgub küpsedes laiemaks.
2. Kuumuta ahi kõigepealt 175 kraadini, beseesid ahju pannes keera kuumus aga kohe 125 kraadi peale. Küpseta beseesid ahjus tund ja 15 minutit kuni tund ja 45 minutit, kuni need on äärtest krõbedad, aga keskelt veel väheke pehmed. Lülita ahi välja ja lase irvakil oleva uksega lõplikult jahtuda.
3. Vahusta mascarpone suhkruga kreemiks. Lisa ka vahukoor ja kohvipulber ning vahusta, kuni kreem pakseneb. Mõõda kohvi-šokolaadikastme ained väiksesse kastrulisse ja kuumuta segades keemiseni. Keeda väiksel kuumusel 3–5 minutit, kuni kaste väheke pakseneb. Lase jahtuda.
4. Eemalda jahtunud beseed ettevaatlikult paberilt ja tõsta serveerimisalusele. Määri peale pool mascarponevahust. Tõsta ettevaatlikult peale teine besee, määri peale ülejäänud kreem. Nirista peale kohvikaste ja puista üle hakitud šokolaadiga. Tort maitseb kõige paremini samal päeval, aga hea oleks see tõsta enne serveerimist paariks tunniks külma.