Võileivade retseptid
7. aprill 2016, 06:20

Lameleivakesed kahe imelise juustuga

Oi, kuidas ma tahaks, et sa tunneksid seda lõhna, kui need isuäratavad leivad ahjust välja tulevad! Mmmmm! Lameleib ehk flatbread on üks eriliselt geniaalne leiutis. See valmib nagu võluväel vaid 20 minutiga, selle katte/ täidise osas on mustmiljon erinevat versiooni ja kõigele lisaks maitseb see kodutehtud leivake megahästi.

Kogus: kaheksale

Koostisosad
LEIVAD
400 g Nisujahu
200 g Täisteranisujahu
0.75 tl Sool
1 tl Küpsetuspulber
1 dl Söögisooda
2 sl Oliiviõli
230 g Hapukoor
230 ml Tume õlu
TÄIDIS
Pruun Norra juust Gudbrandsdalen
Tumedad viinamarjad
Päikesekuivatatud tomatid
Küüslauku
Brie valgehallitusjuust

Valmistamine
1. Sega omavahel mõlemad jahud, sool, küpsetuspulber ja sooda. Tee jahusegu keskele väike "lohk" ja vala sinna oliivõli, hapukoor ja õlu. Sega puulusikaga kuni kõik on segunenud. Tõsta siis kausist välja ja sõtku mõni minut jahusel laual. Moodusta 8 väikest tainapalli ja lase neil rätiku all 10 minutit puhata.
2. Nüüd võta 4 tainapalli ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta need lamedaks. Tilguta igale leivakesele peale veidi päikesekuivatatud tomatitest saadud õli, aseta peale hakitud tomatite tükid, poolitatud viinamarjad, 1/4 küüslauguküünt ja pruuni juustu tükid. Küpseta ahjus 190 kraadi juures 10-12 minutit kuni leivakesed on kuldsema jumega.
3. Taskute valmistamiseks vajuta ülejäänud 4 tainapalli vajuta samuti lamedaks ja küpseta kuival, mittenakkuvast materjalist kattega (teflon)pannil kaane all mõlemalt poolt 4-5 minutit. Lase siis veidi jahtuda ja lõika pikkupidi pooleks. Jäta alumine väike osa lahtilõikamata, et leivake oleks ikkagi ühes tükis. Täida siis iga leivake päikesekuivatatud tomatite, viinamarjade, küüslaugu ja ohtra Brie juustuga. Vajuta leival "klapp" kokku ja pane 5 minutiks 200 kraadi juurde ahju. Nii saab Brie juust leiva vahel mõnusalt ära sulada.

HEA TEADA!
Katteks kasutasin klassikalist pruuni Norra rahvusjuustu, mis on seal maal väga populaarne ja armastatud. Juustu tegemisel on kasutatud nii kitse- kui ka lehmapiima ja see on nii meeldivalt karamellise maitsega. Seda võiksin süüa kohe täitsa niisama, ilma ühegi lisandita! Ausalt!
Teise variandi puhul, kus ma lameleivakese keskelt pooleks lõikasin ja taskud tegin, kasutasin täidisena Kolibrie-Brie valgehallitusjuustu. See lehmapiimast valmistatud juust on ekstra pehme ja koorene. Sobib minu arvates iga ahju-või grillroa katteks ja veini kõrvale ei teeks ka paha. Brie juust sulas mu leivakese vahel nii isuäratavalt ära ja sobis teiste lisandite kaaslaseks suurepäraselt.