KevadrullidFoto: Mari-Liis Ilover
Gluteenivabad retseptid
21. märts 2016, 04:42

Kevadrullid

Vietnamipäraste värskete kevadrullide keeramine on üks vahvamaid toiduga seotud seltskondlikke tegevusi. Tõsta kõik ettevalmistatud täidiseained ja kaste eraldi kausikestega lauale, lisaks aseta laua keskele lai madal anum sooja veega, kus riisipabereid leotada – ja meisterdamine alaku!

Koostisosad
30 tk Riisipaber
100 g Kuumas vees pehmendatud klaasnuudlid
400 g Krevetid soolvees
2 tk Porgand
0.5 tk Pikk kurk
6 tk Rohelise sibula vars
50 g Mungoa- või lutsernivars
Värsked ürdid (koriander, Tai basiilik või münt)
DIPIKASTE
4 tk Küüslauguküüs
3 tk Tšillikaun
8 spl Kalakaste
5 spl Suhkur
4 spl Laimimahl
Värsked korianderilehed
4 spl Sojakaste, gluteenivaba

Valmistamine
1. Dipikastme tegemiseks haki küüslauk ja tšilli peeneks. Sega omavahel kala- ja sojakaste, suhkur ja laimimahl. Sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa tšilli ja küüslauk. Maitse ning säti vajadusel magusa, hapu ja terava tasakaalu, et kaste oleks just sinu maitsele paras. Lisa hakitud koriandrilehed ja vala kaste kausikestesse.
2. Valmista ette kõik toiduained, mis on mõeldud kevadrullide sisse keeramiseks. Pane klaasnuudlid 4 minutiks keevasse vette, seejärel kurna ja loputa sõelal külma veega. Kurna krevetid. Lõika porgand ja kurk peenikesteks tikkudeks. Lõika roheline sibul sama pikkadeks ribadeks. Tõsta kõik vajalik lauale valmis. Köögiviljad, krevetid, idud ja ürdid pane eraldi kaussidesse. Tõsta lauale anum käesooja veega, mis mahutaks terve riisipaberi.
3. Valmista esimene rull ise, nii saad juhendada neid, kes teevad kevadrulle esimest korda. Kasta riisipaber umbes pooleks minutiks sooja vette. Seejärel tõsta pehmenenud paber veest välja, raputa kergelt ja aseta siledalt enda ette lõikelauale. Täidis tuleb laduda põikisuunas riisipaberi alumisele kolmandikule. Täidise kogusega pole mõtet liialdada, siis on raske rulli keerata ja ebamugav süüa. Alumiseks kihiks säti ürdilehed, nende peale kurk, porgand ja roheline sibul, seejärel nuudlid ja idud. Lisa 3–4 krevetti. Seejärel rulli kokku. Tõsta alumine riisipaberi osa täidise peale ja suru tihedalt ümber täidise. Tõsta riisipaberi ääred samuti sissepoole, täidise peale ja keera rull tihedasti lõpuni kinni. Söö rulle kohe, kastes neid dipikastmesse.