BaklavaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
14. märts 2016, 06:54

Baklava

Baklava on traditsiooniline türklaste küpsetis, mis on levinud kõikjal endise Ottomani impeeriumi aladel. Pistaatsiapähklite asemel sobivad maiusesse ka kreeka või sarapuupähklid.

Koostisosad
450 g Külmutatud filotainas
250 g Või
4 dl Hakitud pistaatsiapähklid
SIIRUP
2.5 dl Vesi
2.75 dl Suhkur
1 spl Sidrunimahl

Valmistamine
24 tk
1. Mõõda potti vesi ja suhkur ning keeda, kuni suhkur lahustub. Sega hulka sidrunimahl. Kuumuta veel 2–3 minutit ja jahuta.
2. Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri 20 x30 cm vorm õliga ja kata küpsetuspaberiga. Sulata tainas ja keera rullist lahti. Kata lehed niiske rätikuga, et need ära ei kuivaks. Sulata või ja jahuta. Tõsta 2 tainalehte vormi ja pintselda võiga. Korda tegevust, kuni vormis on 14 kihti tainast.
3. Raputa peale pool hakitud pähklitest. Korda kihtide ladumist eelkirjeldatud moel taas seni, kuni vormis on veel 14 kihti. Raputa peale ülejäänud pähklid.
4. Nüüd lao 2 lehe kaupa veel 12 tainakihti, iga kord võiga pintseldades. Pintselda tainas pealt võiga. Torka hästi terav nuga kuuma vette ja lõika tainast ruudud või diagonaalis ristkülikud.
5. Küpseta ahjus 25 minutit. Alanda kuumus 165 kraadini ja küpseta veel 30 minutit, kuni tainas on krõbe ja kuldne.
6. Võta ahjust ja lõika taas kuuma vette kastetud noaga lõikejoonte järgi läbi. Lõigetesse tõsta lusikaga siirup, tee seda kohe ja kiiresti.
7. Lase 3–4 tundi jahtuda. Ära kooki kata, muidu muutub tainas nätskeks.