Kuumal pannil röstitud jaanalinnufileeFoto: Seljamaa Fotostuudio
Gluteenivabad retseptid
21. märts 2016, 04:09

Kuumal pannil röstitud jaanalinnufilee kreegikastme, kartuli-spinatitambi ja porgandi-kaalikaribadega

Selle roa krooniks on seest punane, medium rare’i küpsusastmega liha. Kuna jaanalinnuliha on rasvavaba, tuleb see küpsetades jätta seest pigem roosaks. Eksootilisele lihale sobivad lisandiks hästi ka eestimaised köögiviljad ja marjased kastmed.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
6 tk Jaanalinnufileest medaljon
Tüümian, piprarohi, punane basiilik, lehtpetersell
Must ja roheline pipar
Oliiviõli
KARTULI-SPINATITAMP
600 g Kartulid
Sool
60 g Šalottsibul
2 tk Küüslauguküüs
200 g Värsked spinatilehed
2 spl Taluvõi
Sool
Muskaatpähkel
90 ml Rõõsk koor 35%
PORGANDI-KAALIKARIBAD
200 g Porgand
240 g Kaalikas
3 cm Värske ingveri jupp
60 ml Apelsinimahl
20 g Mesi
Rapsiõli
KASTE
300 ml Portvein
300 ml Hapukas kreegipüree
1 tk Rosmariinioks
Sool
Must pipar
90 g Taluvõi

Valmistamine
1. Hõõru jaanalinnufilee hakitud ürtide, jahvatatud musta ja rohelise pipra ning oliiviõliga ja jäta maitsestuma.
2. Keeda kooritud ja pestud kartulid soolaga vees pehmeks, auruta kuivaks ja pressi läbi kartulipressi või sõela. Koori sibul ja küüslauk, haki mõlemad peeneks. Pese spinatilehed, vajadusel eemalda rootsud, ja haki peenemaks. Kuumuta sibul võis klaasjaks, lisa küüslauk, kuumuta madalal tulel. Lisa spinat, tõsta kuumust ja passeeri mõni minut. Lisa sool, riivitud muskaatpähkel ja rõõsk koor ning keeda mõnusa konsistentsi tekkimiseni. Lisa kartulipüree spinatile ja sega läbi. Maitsesta.
3. Lõika kooritud ja pestud porgandist ja kaalikast 8 cm ribad. Koori ingver ja lõika peenteks ribadeks. Prae pannil kuumas õlis porgand, kaalikas ja ingver, lisa meega segatud apelsinimahl, kuumuta, kuni vedelik on aurustunud ning porgand-kaalikas küpsenud, kuid siiski krõmpsud.
4. Kastme valmistamiseks keeda portvein kreegipüreega kokku. Lisa rosmariinioks. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Lisa pehme või.
5. Kuumuta ahi 170 kraadini. Tõsta liha 15 minutit enne valmistamist toatemperatuurile. Vajadusel anna lihaportsudele soovitud kuju kööginööri või hambatikkude abil. Rösti liha paksupõhjalisel pannil mõlemalt küljelt umbes 3 minutit, pruunista ka küljed. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta liha 5 minutiks ahju järelküpsema