KurgimakiFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
17. veebruar 2016, 12:58

Kurgimaki

Väga lihtsalt valmistatav ainult kurgiga täidetud sushi-rull. Samas on see üks kõige populaarsemaid kogu maailmas söödavaid sushirulle üldse. Kurgi mahe maitse koos veidikese wasabi’ga annab mõnusa maitsekoosluse.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
1 tk Norileht
Marineeritud sushi-riis
Wasabi
1 tk Pikk kurk

Valmistamine
1. Lõika kurgist pikuti 0,5 cm paksune viil ja sellest omakorda sama jämedad ribad. Lõika norilehed keskelt pooleks.
2. Aseta poolitatud norileht põigiti rullimismatile ja kanna sellele külmas vees niisutatud kätega ühtlane kiht riisi, jättes lehe ülemise ääre 1 cm laiuselt katmata. Jälgi, et riis oleks otstest ühtlaselt ega tekiks tühje kohti. Vahepeal on vaja taas käsi niisutada, et äädikaga segatud ja kleepuvaks muutunud riis ei jääks nende külge kinni. Samas raputa üleliigne vesi alati puhtale rätile, et riis ei muutuks norilehel vesiseks. Jaota riis laiali võimalikult kiiresti ja jälgi, et riisikiht ei oleks paksem kui 6‒7 mm.
 
3. Võta näpuotsaga 0,5-sentimeetrine kuulike wasabi’t ja tõmba sellega riisile 2 cm kaugusele alumisest servast õrn triip maitsestamiseks. Raputa pinnale veidi seesamiseemneid ja aseta sellele kurgiriba.
4. Alusta rulli kokku keeramist nii, et kõigepealt surud norilehe ümber täidise ja siis surud seda edasi. Norilehe 1 cm laiune vaba triip aitab rulli sulgeda. Et leht paremini kleepuks, võid seda pisut sõrmega niisutada. Patsuta riis otstest kenasti rulli sisse ja kui on jäänud mõni tühimik, täida need.
5. Serveerides lõika rullid tükkideks: kõigepealt pooleks ja siis veel pooleks või kolmeks.