KimchiFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
29. veebruar 2016, 05:12

Kimchi

Kevadisel ajal on kimchi organismile kasulik nii vitamiinide poolest kui ka hapendamisel tekkivate probiootiliste bakterite tõttu. Hapendatud köögiviljad aitavad puhastada verd ja reguleerida seedetrakti tööd. Lisaks on tegemist nn eelseeditud toiduga, mille toitained on organismile paremini omastatavad. On leitud, et kimchi tarvitajal alaneb kolesteroolitase, aga energia ja vitamiinirohkus organismis suurenevad.

Koostisosad
900 g Hiina kapsas
0.5 dl Meresool
6 tk Küüslauguküüs
1 tl Riivitud ingver
1 tl Suhkur
3 spl Allikavesi
3 spl Tšillihelbed
250 g Valge redis
4 tk Roheline sibul

Valmistamine
1. Lõika hiina kapsas pikuti sektoriteks ja eemalda juurikaosa. Sektorid viiluta, raputa üle soolaga, pane suurde kaussi ja hõõru sool kapsasse, nii et see pisut pehmeneb. Lisa vett, nii et see kapsa katab. Pane peale taldrik ja sellele raskus, lase seista tund või paar.
2. Loputa ja nõruta. Võta purustatud küüslauk, riivitud ingver, suhkur ja 3 sl vett ning sega pastaks, lisa tšillihelbed. Riivi redis jämeda riiviga ja haki sibul, sega pasta hulka. Lisa nõrutatud ja kuivaks pigistatud kapsas ning sega läbi.
3. Sega käega, et köögiviljad võimalikult palju pastaga kokku saaks. Tõsta kimchi purki ja suru kokku, nii et soolvesi jääb köögivilja katma.
4. Jäta kaane alla toatemperatuurile hapnema, vastavalt maitsele 1–5 päevaks. Aeg-ajalt maitsesta. Piisavalt hapnenud kimchi pane külmkappi. Võid kohe süüa või oodata veel 1–2 nädalat, kuni maitse veelgi paremaks muutub.