Crème fraîcheFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
8. veebruar 2016, 05:46

Crème fraîche

Kui retseptis on see ära nimetatud, aga poelettidel pole, siis võib seda edukalt ise valmistada.

Koostisosad
2 spl Pett või maitsestamata jogurt või hapukoor (1 dl)
2 dl Rõõsk koor 35%

Valmistamine
2 dl
1. Sega pett, jogurt või hapukoor vahukoorega. Kalla segu purki või pudelisse, kata korgi või kaanega ning jäta 12–24 tunniks toasooja (21–24 °C) seisma ja paksenema.
2. Pane siis külmkappi, kus ta veel paksemaks läheb. NB! On oluline, et koorele lisatavas piimatootes oleks elus bakterikultuur!
3. Kel kodus jogurtivalmistaja, saab seda kasutada ning koor valmib veelgi kiiremini.
HEA TEADA!
Ajalooliselt Normandiast pärit piimatoode tähendab tõlkes värsket koort. Seda valmistatakse rõõsast koorest bakterikultuuri abil. Crème fraîche on vähem hapu kui meie hapukoor, paksem ja kreemisema tekstuuriga, talub paremini ka kuumtöötlust. Praeguseks on seda toodet poelettidelt leida Farmi kaubamärgi all, kuid kahjuks mitte igas poes ja igal ajal. Crème fraîche'i kasutatakse nii külmas kui kuumas, nii soolases kui magusas toidus. Seda pannakse salati- ja dipikastmesse, ahju- ja pajarooga, köögiviljapüreesse, supi sisse, magustoitu, pirukasse ja kooki – kasutusvõimalusi on tohutult.