Hakklihapallid anšoovise ja kaalikasoustigaFoto: Jaan Heinmaa
Kalatoitude retseptid
1. veebruar 2016, 05:43

Hakklihapallid anšoovise ja kaalikasoustiga

Mahlaste hakklihapallide saladus peitub tainasse lisatud anšoovises ja sinepis. Lihapallitaina võid juba päev või paar varem valmis teha – seda paremini see maitsestub. Paks kaalika soust on maitsekatele lihapallidele oivaline kaaslane.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
LIHAPALLID
450 g Hakkliha
1.5 dl Piim
1 tk Muna
3 tk Saiaviil
100 g Anšoovisefileed
1 tk Sibul
2 spl Sinep
0.5 tl Jahvatatud must pipar
Vajadusel sool
Õli praadimiseks
KAALIKASOUST
1 tk Toores kaalikas
1 tk Keskmine sibul
1 spl Nisujahu
5 dl Piim
Sool ja küüslaugupulber maitse järgi
0.5 dl Värske hakitud petersell
Võid ja õli praadimiseks

Valmistamine
1. Lihapallitaina jaoks sega piim ja muna ning murenda sai selle sisse pehmenema.
2. Tükelda nõrutatud anšoovisefileed väikesteks paladeks. Lisa muna-piima ja saia segule hakkliha, anšoovis, peeneks hakitud sibul ja sinep. Maitsesta tainas soola ja pipraga ning lase vähemalt 15 minutit maitsestuda.
3. Vormi tainast märgade kätega väikesed lihapallid, antud kogusest saad neid umbes 30 tk. Prae lihapallid pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks ja krõbedaks, selleks kulub 15–20 minutit. Võimalusel kasuta korraga kaht panni.
4. Kaalikasousti valmistamiseks koori kaalikas ja riivi jämeda riiviga. Haki puhastatud sibul peeneks. Pruunista kaalikat ja sibulat või ja õli segus. Raputa peale jahu, lase mõned minutid pruunistuda ja lisa siis piim. Lase soustil keema tõusta ja hauta vähesel kuumusel umbes 10 minutit, kuni kaalikaribad on pehmeks küpsenud.
5. Maitsesta sousti soola ja pipraga ning puista peale värske petersell. Tõsta lihapallid kastme peale ja serveeri koos kuumade keedukartulitega.