Keedetud oad peekoniga
Gluteenivabad retseptid
3. detsember 2015, 06:44

Keedetud oad peekoniga

See on roog, millel on kindel koht lätlaste jõululaual, ja seda mitte üksnes kodudes, vaid ka restoranides ja kohvikutes. Keedetud ubade kõrvale juuakse tavaliselt keefirit või hapupiima. Oma ümara kuju tõttu peetakse ube uue päikeselise ja õnneliku aastaringi sümboliks. Uskumuse kohaselt tuleb jõululaualt kõik oad hommikuks ära süüa, muidu valad järgmisel aastal palju pisaraid. Tänapäeval ütlevad lätlased naljaga pooleks, et ubade koguse arvestamisega tasub täpne olla...

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
8 tundi leotamiseks + 20 minutit keetmiseks ja peekoni-sibula praadimiseks

Koostisosad
200 g Keetmata põldoad
2 l Vesi
70 g Suitsupeekon
1 tk Keskmine sibul
1 tl Sool

Valmistamine
1. Pane oad eelmisel õhtul külma vette likku. Enne keemapanekut loputa viljad puhta veega. Aja potis 1,5–2 liitrit vett keema ning lisa sinna oad. Lisa ka sool ja keeda viljad pehmeks. Selleks kulub umbes 20 minutit. Vala oad sõelale nõrguma.
2. Haki peekon ja puhastatud sibul ning prae kuumal pannil krõbedaks. Võid ka oad pannile lisada, kõik läbi segada ja paraja suurusega kaussi panna. Teine võimalus on jagada potist võetud oad portsjoniteks ja puistata igaühele peekoni-sibulatükid peale. Kõrvale paku keefirit.
HEA TEADA!
Sama rooga võib valmistada ka hernestest.