Inglise ja Iiri köök

Röstitud lammas mündikastmega 

Lia Virkus, 3. detsember 2015, 06:10
Röstitud lammas mündikastmega
See lambaliha, mida me tänapäeval sööme, on enamasti õrn talleliha ning klassikalist Inglise mündikastet kõrvale ei vajagi. Aga kombinatsioon “lammas ja mündikaste” maitseb siiski väga hea ning tasub proovimist. Võis küpsetatud porgandid ja värske roheline salat on praele suurepärased lisandid.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
1–1,5 tundi prae tegemiseks + 3 tundi kastme jaoks

Koostisosad
6 spl Dijoni sinep
7 dl Riivsai
6 spl Hakitud värske münt
Värsked mündioksad
Sool
Must pipar
3 tk Lambakaree ehk ribitükk
MÜNDIKASTE
2.5 dl Hakitud münt
1.25 dl Veisepuljong
1 tk Punane sibul
4 spl Punase veini äädikas
0.5 dl Pruun suhkur
2 tl Maisitärklis

Valmistamine
1. Kastme valmistamiseks sega väikses potis 2,5 dl hakitud münti, puljong, tükeldatud sibul, veiniäädikas ja suhkur. Kuumuta segades, kuni suhkur sulab, siis keeda veel 2 minutit. Tõsta pliidilt, sõelu kaste ja lase seista paar tundi. Hea on tegelikult kaste eelmisel päeval valmis teha.
2. Pärast kastme seismist sega tärklis 0,5 dl külma veega. Lisa saadud segu soojaks aetud kastmele, ise samal ajal vispeldades. Kuumuta kastet segades, kuni see pakseneb (1–2 minutit). Tõsta pliidilt ja lase jahtuda toatemperatuurile. Viimistle maitse soola-pipraga. Kastet tuleb kokku umbes 2 dl.
3. Pane ahi 230 kraadi juurde sooja. Eemalda lambaribilt liigne rasv. Maitsesta ribi soola ja pipraga. Määri igale ribitüki küljele 1 sl sinepit. Kata kõikjalt riivsaia ja 6 sl hakitud mündiga. Tõsta ribitükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 230kraadises ahjus 10 minutit. Siis alanda ahju temperatuur 175 kraadini ja rösti, kuni ribi on küps.
4. Tõsta ribi ahjust välja ja jäta fooliumi alla 5 minutiks seisma. Lõika ribitükid kontide vahelt lahti ja jaga taldrikutele. Kaunista värskete mündiokstega ning serveeri mündikastmega.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee