Lehtkapsasalat jõhvikategaFoto: Mari-Liis Ilover
Gluteenivabad retseptid
3. detsember 2015, 05:38

Lehtkapsasalat krõbeda pähkli-seemnepuru ja jõuluvürtsiste kikerhernestega

Värvi- ja vitamiinirikka talvise salati jaoks tuleks lehtkapsas hakkida üsna peeneks ning jälgida, et kõik lehekesed saaksid kastmega kaetud. Esialgu tundub salat hapukas, kuid hiljem lisatud pähkli-seemnepuru ja kikerherned mahendavad selle just parajaks. Pähklid, seemned ja kikerherned lisavad salatile toekust, nii et tegu on päris toitva talvise eelroaga.

Koostisosad
200 g Lehtkapsas
2 tk Küüslauguküüs
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
5 spl Oliiviõli
200 g Rosinad (eriti head on suured, nn jumbo-rosinad)
0.25 tl Sool
Must pipar
Kaunistamiseks granaatõunaseemned
KRÕBE PÄHKLI-SEEMNEPURU
125 g India pähklid
1 spl Seesamiseemned
2 spl Kõrvitsaseemned
1.5 spl Maitsepärm
1 spl Oliiviõli
Sool
KIKERHERNED
400 g Kikerherned
1 spl Oliiviõli
0.5 tl Sool
1 tl Jahvatatud ingver
1 tl Jahvatatud kaneel
1 tl Jahvatatud kardemon
0.5 tl Cayenne'i pipar

Valmistamine
1. Lõika lehed peenteks ribadeks, pese ja kuivata.
2. Kastme tegemiseks pane küüslauk, sidrunimahl ja õli purustajasse või köögikombaini ning surista ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Käsitsi valmistades purusta küüslauk pressis, tõsta koos muude kastmeainetega purki ja raputa hoolsalt ühtlaseks. Vala kaste lehtkapsale ja sega korralikult läbi. Kõige parem on seda teha kätega. Jälgi, et kõik leheribad saaksid kastmega kokku. Lisa rosinad ja sega läbi. Võimaluse korral lase tunnike külmkapis seista.
3. Krõbeda puru tegemiseks puista india pähklid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150 kraadi juures 7–8 minutit, kuni need saavad kergelt värvi. Purusta köögikombainis suurema struktuuriga puruks. Lisa kõrvitsa- ja seesamiseemned, maitsepärm, õli ja sool ning purusta peenemaks. Hoidu liiga peene puru valmistamisest, tekstuur peab jääma hamba all mõnusalt krõmpsuv ja tükiline. Maitsesta soolaga. Puru saad edukalt teha ka käsitsi hakkides ja segades.
4. Vala kikerherned purgist sõelale, loputa jooksva vee all ja patsuta õrnalt majapidamispaberi vahel kuivaks. Vala herned kaussi, lisa õli, sool ja maitseained ning sega läbi. Maitse, kas vürtse on parasjagu. Laota kikerherned ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures u 30 minutit. Sega vahepeal paar korda.
5. Enne serveerimist sega pool krõbedast purust ning kikerhernestest salatiga. Laota salat suurele vaagnale või tõsta kaussi. Puista peale ülejäänud pähkli-seemnepuru ja kikerherned. Kaunista granaatõunaseemnetega.