Pohla-pähklikeeks ja jõhvikakissellFoto: Mari-Liis Ilover
Küpsetised
9. november 2015, 05:05

Pohla-pähklikeeks ja jõhvikakissell

Koostisosad
KEEKS
3 tk Muna
150 g Pehme või
1 dl Suhkur
1.5 dl Hapukoor
2.5 dl Nisujahu
1 tl Sooda
Sool
2 dl Pohlad
1 dl Sarapuupähklid
GLASUUR
1 dl Tuhksuhkur
0.5 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
KISSELL
200 g Värsked või külmutatud jõhvikad
8 dl Vesi
2 dl Suhkur
2 spl Kartulitärklis
1 dl Külm vesi
1 tk Kaneelikoor (soovi korral)

Valmistamine
POHLA-PÄHKLIKEEKS
1. Eralda munavalged munakollastest. Vahusta munavalged tugevamapoolseks vahuks. Hõõru või ja suhkur heledaks kreemiks. Lisa ükshaaval munakollased, iga lisamise järel hoolsalt läbi segades. Lisa hapukoor ja sega läbi.
2. Sega omavahel nisujahu, sooda ja sool ning lisa tainale. Sega hulka ka pohlad ja pähklid. Lõpuks lisa munavalgevaht ja sega tainas õrnalt läbi.
3. Vala tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi. Küpseta 190 kraadi juures umbes 45 minutit. Proovi küpsust puutikuga.
4. Glasuuriks hõõru tuhksuhkrut, sellesse supilusika kaupa sidrunimahla lisades, kuni saad voolava, aga mitte liiga vedela glasuuri. Nirista see jahtunud keeksile.

JÕHVIKAKISELL
1. Pane jõhvikad, kaneelikoor (kui kasutad), vesi ja suhkur potti ning keeda 10 minutit. Kurna läbi sõela, vajutades sõelale jäävatest jõhvikatest välja võimalikult palju mahla.
2. Lase kissell uuesti keema. Sega tärklis ja külm vesi ning nirista ühtlase joana kisselli sisse, samal ajal pidevalt segades.
3. Kui kissell on keema tõusnud, tõsta see kohe pliidilt ära. Lase kaane all (et ei tekiks kilet) jahtuda.