Kiudainerikkad toidud

Martsipani-õunapommid 

Lia Virkus, 26. oktoober 2015, 04:09
Martsipani-õunapommidFoto: Jaan Heinmaa
Mõnusad väikesed lehttainapirukad maitsevad parimalt ahjusooja ja krõbedana, valmistatuna eestimaistest hapukatest õuntest. Pidulikumal puhul vanillikastmega serveerides saa kuuma kohvi kõrvale hõrgud pirukaampsud.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
4 tk Lehttainaplaat
1 tk Munavalge
1 tk Muna
100 g Martsipan või martsipanibatoon Vana Tallinnaga
2 spl Soovi korral rosinad või kuivatatud jõhvikad
8 tk Väiksem õun
VANILLIKASTE
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%
2 tk Munakollane
2 spl Maisitärklis
4 spl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur

Valmistamine
1. Tõsta lehttainaplaadid 20 minutit varem külmkapist välja sulama. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
2. Vahusta munavalge kõvaks vahuks.
3. Riivi külmkapikülm martsipan, sega vahustatud munavalgega ja lisa soovi korral ka rosinad või jõhvikad.
4. Koori õunad ja eemalda südamikud (mugav on seda teha spetsiaalse õunasüdamikueemaldajaga).
5. Poolita lehttainaplaadid ja rulli õhemateks nelinurkadeks. Kontrolli oma õunte järgi, kas need mahuvad taina sisse keerata. Tõsta iga tainatüki keskele õun ja täida martsipani-munavalgeseguga. Soovi korral puista peale väheke kaneeli. Keera tainaääred õuna alla, nii et tainasse ei jääks auke sisse ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
6. Klopi muna lahti ja määri pirukad pealt munaga.
7. Küpseta 200-kraadises ahjus 20‒25 minutit või kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid. Serveeri soojalt näiteks vanillikastmega.
VANILLIKASTE
1. Sega 1 dl piima hulka maisitärklis.
2. Vispelda munad potis 1 dl piima, koore ja suhkruga segamini. Vispelda hulka piima-tärklisesegu. Keeda madalal kuumusel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb (umbes 5‒7 minutit).
3. Lase jahtuda ja klopi hulka vanillsuhkur.