Täiuslik tomatisuppFoto: Kristi Metsa
Gluteenivabad retseptid
29. juuni 2015, 04:30

Täiuslik tomatisupp

Paks ja tummine supp, millele annavad õige maitse ahjus röstitud köögiviljad. Tõeline maitseelamus, parim jahtunult, kuid toasoojalt. Serveeri erinevate lisanditega: kodujuust, paks hapukoor, krutoonid, röstitud soolapähklid ja sibulahelbed.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
600 g Küpsed tomatid
1 tk Suur porgand
2 tk Suur küüslauguküüs
1 tk Punanae tšillipipar
1 tl Kuivatatud tüümian
0.5 tk Sool
0.5 tl Purustatud piprasegu
4 spl Õli
2 tk Suur sibul
400 g Tükeldatud tomatid (u 1 purk)
1 dl Päikesekuivataud tomatid
0.5 l Köögiviljapuljong või valge vein
1 spl Pruun suhkur
Sool
Must pipar
2 spl Punane palsamiäädikas
1 dl Rõõsk koor 35% soovi korral

Valmistamine
1. Lõika puhastatud tomatid ja küüslauguküüned sektoriteks, porgand õhukesteks viiludeks ja tšillipipar väikesteks tükkideks.
2. Tõsta köögiviljad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista üle soola, pipra ja tüümianiga ning sega õliga läbi. Rösti eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 30 minutit.
3. Kuni köögiviljad ahjus küpsevad, puhasta sibul ja haki peeneks ning hauta vähese õliga klaasjaks. Lisa tomatikonserv ja kääridega ribadeks lõigatud päikesekuivatatud tomatid. Lisa potti köögiviljapuljong (ja vein) ja pruun suhkur, maitsesta soola ja pipraga ning hauta madalal kuumusel umbes 20 minutit.
4. Lõpuks lisa potti ahjus küpsenud köögiviljad koos eraldunud vedelikuga ja punane palsamiäädikas. Töötle supp nuimikseriga läbi, kui soovid siledamat tulemust, kasuta blenderit. Kontrolli veel kord maitset ja jäta supp jahtuma.
5. Serveeri kodujuustu, krutoonide, röstitud pähklite või sibulahelvestega. Pidulikul puhul võid supile lisada ka vahustamata koort.