Lõhe-kartulivormFoto: Lauri Kulpsoo
Gluteenivabad retseptid
22. juuni 2015, 03:47

Lõhe-kartulivorm

Kalas leiduv rasvlahustuv D-vitamiin aitab taimsetest toiduainetest saadud kaltsiumil imenduda. Samal ajal varustab kala organismi oomega-3-rasvhapetega. Küllastunud rasvhapete suure sisalduse tõttu (100 g kohta 86,5 g) sobib kookosrasv praadimiseks ja küpsetamiseks. See on üks stabiilsemaid rasvu, kuna oksüdeerub ja rääsub aeglasemalt.

Koostisosad
400 g Naha ja luudeta lõhefilee
Meresool
Värskelt pressitud sidrunimahl
Must jahvatatud pipar
Värske till
500 g Kartul
60 g Porru või mugulsibul
25 g Kookosrasv
400 g Kookospiim
2 tk Kanamuna
SERVEERIMISEKS
Mitmesugused ürdid

Valmistamine
1. Koori kartulid ning lõika õhukesteks viiludeks. Puhasta ja tükelda porru ning kuumuta pannil kookosrasvas.
2. Tükelda lõhefilee kuubikuteks, maitsesta meresoola, sidrunimahla ja musta jahvatatud pipraga. Lase kalal mõnda aega maitsestuda. Seejärel kuumuta kalatükke kergelt pannil õlis.
3. Klopi munad lahti ning sega kookospiimaga, maitsesta meresoola ja pipraga.
4. Määri ahjuvorm kookosõliga. Lao kartuliviilud, tükeldatud porru ja lõhekuubikud kihiti vormi, nii et pealmine ja alumine kiht on kartulid. Puista kalakihile värsket tilli. Vala peale maitsestatud kookospiima-munasegu.
5. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni kartul on pehme. Kui roog liigselt tumedaks tõmbub, kata vorm kaane või fooliumiga.
HEA TEADA!
Lõhe-kartulivormi võid valmistada ka ilma munata. Selle asemel sega kookospiima hulka 1–2 sl maisitärklist.