PestopitsaFoto: Jaan Heinmaa
Itaalia köök
8. juuni 2015, 03:30

Pestopitsa

Vahelduseks tomatikastmega pitsale valmista see hoopis pesto ja mozzarella-juustuga. Kaunista ahjus röstitud seedermänni seemnete ja kirsstomatitega. Kui on kiire ja pärmitainast teha ei jõua, kasuta põhjaks tortiljasid – maitseb ka imehästi. Pestot võid valmistada basiiliku või rukolaga, mida parasjagu saada on. Kevadel sobib hästi karulaugupesto. Pesto säilib külmas 2 nädalat.

Koostisosad
PITSATAINAS
25 g Värske pärm
2 dl Käesoe vesi
3 dl Durumnisujahu
3 dl Nisujahu
1 tl Sool
2 spl Oliiviõli
PESTO
2 tk Värske basiilikupott
1 dl Oliiviõli
3 tk Küüslauguküüs
3 spl Seedermänniseemned
0.25 tl Sool
0.25 tl Jahvatatud must pipar
1 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
5 spl Värskelt riivitud parmesani juust
PEALE
250 g Mozzarella
2 spl Röstitud seedermänniseemned
16 tk Kirsstomat
Jahvataud must pipar

Valmistamine
4 väikest pitsat
1. Lahusta pärm käesoojas vees ja lisa vähehaaval jahud (kuivpärm sega jahude hulka). Lisa sool ja õli ning sõtku ühtlaseks elastseks tainaks. Käsitsi sõtku umbes 10 minutit ja masinaga umbes 5 minutit. Lased tainal soojas kohas rätiku all kahekordseks kerkida (umbes 30–40 minutit).
2. Samal ajal valmista pesto. Rösti seedermänni seemneid 200-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lase jahtuda.
4. Puhasta ja tükelda küüslauk. Rebi basiilikulehed purustamisnõusse ning lisa seedermänni seemned, sool, sidrunist pressitud mahl ja küüslauk.
5. Purusta kõik sauseguriga ühtlaseks püreeks. Nirista hulka oliiviõli ja purusta ühtlaseks seguks. Sega käsitsi hulka riivitud juust, maitsesta musta pipraga ja tõsta purki.
6. Jaga tainas neljaks ja rulli ümmargusteks pitsadeks. Määri peale pestot, laota peale mozzarella-viilud ja kirsstomatid.
7. Küpseta 250-kraadises ahjus umbes 5–10 minutit või kuni juust on sulanud. Nirista tomatitele veel pisut pestot, jahvata peale musta pipart ja serveeri