Gluteenivabad retseptid

Nõgesepesto 

Britt Paju, 27. aprill 2015, 02:54
NõgesepestoFoto: Britt Paju
Kogus 2 dl.

Koostisosad
8 dl Noored kõrvenõgesed
30 g Riivitud kõvem laabijuust
2 spl Kuival pannil röstitud India pähklid
3 tk Hakitud küüslauguküüs
5 spl Külmpress-oliiviõli
Riivitud sidruni koor ja pressitud mahl maitse järgi

Valmistamine
1. Loputa nõgesed hoolega külma veega täidetud kausis, vajadusel korda tegevust.
2. Keeda nõgeseid soolaga maitsestatud vees 1–2 minutit, seejärel jahuta kiirelt külma vee all. Kurna sõelal ja aseta puhtale (soovitatavalt mitte esimeses nooruses) käterätile, keera see kokku ja vääna liigne vesi nõgestest välja.
3. Haki nõgesed. Hõõru uhmris peeneks küüslaugud, siis lisa järgemööda muud komponendid. Kõige lõpuks lisa supilusikahaaval õli, kuni saad endale sobiva paksusastmega pesto. Kõige parema konsistentsiga pesto saad uhmris, kuid võid seda teha ka köögikombaini või saumikseriga, tulemus jääb sel juhul lihtsalt pisut teine.
4. Kui nõgest piisavalt ei leia, võid teha umbrohupesto, lisades nõgesetaimedele noori naadi- ja võilillelehti.
Nõgesepestot saad kasutada samamoodi nagu basiilikuga originaali. Eriti hästi sobib see kalaroogadega. Katseta nõgesepestot näiteks kilupirukates. Välja nägemist ja vunki saab sellest juurde ka tavaline munaga praekartul.
NB! Kasuta nõgeste korjamiseks ja käsitsemiseks paksemaid kummikindaid.