LambapilaffFoto: Jaan Heinmaa
Gluteenivabad retseptid
26. veebruar 2015, 05:58

Lambapilaff

Ehe gruusiapärane lambapilaff haudub ahjus mitu tundi, seepärast tasub seda korraga kohe rohkem teha. Siinsete koguste jaoks läheb vaja suurt malmpotti. Ehedat gruusiapärast lambapilaffi valmistatakse barbarissiga, mida leiab nii Piprapoest kui ka mujalt vürtspoodidest. Mina korjasin seda suvel Muhust, kuivatasin ja panin ka sügavkülma. Gruusia köögis pilafi valmistamisel tomatikastet ei lisata, aga kellele meeldib, võib pärast ahjus küpsemist letšot või muud tomatikastet hulka segada.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
800 g Talle- või lambaliha
500 g Pikateraline riis
3 tk Sibul
4 tk Küüslauguküüs
4 tk Porgand
30 g Kuivatatud barbariss, rosinad, kuivataud ploomid või aprikoosid
Sool
Must pipar
Rapsiõli

Valmistamine
1. Puhasta ja haki sibul-küüslauk, prae pannil õlis klaasjaks. Puhasta ja tükelda porgandid, lisa pannile ning prae veel mõni minut.
2. Lõika liha kuubikuteks, pruunista eraldi pannil õlis ja maitsesta soola-pipraga. Lao kõik ained kihiti suurde malmpotti: põhja veidi õli ja lihatükid, siis õhukese kihina pool riisist, soola-pipart ning pool porgandi-sibula küüslaugusegust. Tõsta peale kiht barbarissi ja ülejäänud porgandi-sibula-küüslaugusegu. Viimaks puista roale õhukese kihina ülejäänud riis ja väheke soola.
3. Vala peale nii palju vett, et kõik on kaetud. Ära sega! Küpseta 160kraadises ahjus kaane all u 2 tundi. Piilu vahel, ega roog põhja kõrbe, ja vajadusel lisa veel vett. Tavaliselt malmist ahjupotis väiksel kuumusel hautades roog põhja ei kõrbe.