VastlakuklidFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
16. veebruar 2015, 04:31

Vastlakuklid vanillikreemiga

Vastlakukleid teavad ja söövad kõik. On pisut ebaõiglane, et nii maitsvaid kukleid pakutakse vaid kord aastas, tegelikult võiks neid ju valmistada vähemalt terve kuu jooksul. Kuklite õnnestumiseks on oluline kasutada õiget jahu – pärmitainaküpsetiste jaoks on parim suurema, vähemalt 12% proteiinisisaldusega jahu. Kogus 16 kuni 18 tükki.

Koostisosad
TAINAS
50 g Pärm
1.5 dl Suhkur
0.5 tl Sool
4 dl Piim
1 spl Jahvatatud kardemon
1 tk Muna
150 g Või
12.5 dl Nisujahu
1 tk Muna (määrimiseks)
TÄIDIS
5 dl Piim
1 tk Vanillikaun
1.5 dl Suhkur
6 tk Munakollane
3 spl Maisitärklis
50 g Või
2 dl Hapu moos

Valmistamine
1. Pudista toesoe pärm kaussi, hõõru soola ja 1 tl suhkruga vedelaks. Sega juurde käesoe piim, ülejäänud suhkur, kardemon, muna ja pehme või. Lisa vähehaaval jahu ja sõtku. Lase tainal kerkida vähemalt 1 tund ehk kuni kahekordse mahuni.
2. Jaga 16–18 osaks, veereta pallideks. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase rätiku all veel 1 tund kerkida.
3. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 16–17 minutit.
4. Valmista keedukreem. Selleks lõika vanillikaun pikuti pooleks ning kuumuta koos piimaga keemiseni. Kurna. Samal ajal vahusta munakollased suhkruga kohevaks, klopi juurde maisitärklis. Kalla peene joana munakollaste juurde kuum piim, segu edasi kloppides.
5. Pane segu paksupõhjalisse potti ning kuumuta väikesel tulel pidevalt segades, kuni kaste pakseneb. Tõsta pott tulelt ning lase vanillikreemil jahtuda, kreemi aeg-ajalt segades.
6. Lõika kuklitel kaas pealt ära ja tõsta peale supilusikatäis moosi ja törts vanillikreemi. Pane kaas peale tagasi ja raputa peale tuhksuhkrut.