Õuna-rosinapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
12. jaanuar 2015, 04:11

Õuna-rosinapirukas

Muredas tainas rohkelt õunu ja rosinaid – see on pirukate klassikasse kuuluv küpsetis. Parim saab see kodumaistest õuntest.

Koostisosad
TAINAS
6.5 dl Nisujahu
2 spl Suhkur
Sool
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
250 g Külm või
1 tk Suur muna
1 spl Külm vesi
TÄIDIS
1 kg Õunad
2 dl Fariinsuhkur
Kaneel
2 spl Maisitärklis
1 dl Rosinad või kuivatatud jõhvikad
1 tk Muna

Valmistamine
1. Mõõda jahu lauale. Lisa suhkur, sool, riivitud sidrunikoor ja tükeldatud külm või. Näpi purutaoliseks massiks.
2. Lisa siis külma veega lahtiklopitud muna ja suru tainaks. Tõsta 1/3 tainast eraldi. Pane tainad toidukilesse ja 15–20 minutiks külmkappi.
3. Koori õunad, eemalda seemned ja viiluta. Sega hulka fariinsuhkur, kaneel, maisitärklis ja rosinad.
4. Rulli suurem tainatükk umbes 30 cm kettaks, lõika ääred tasaseks ja tõsta kõrgemate äärtega 26 cm vormi. Suru tihedalt vormi põhja ja külgedele. Tõsta õunatäidis koos eraldunud mahlaga vormi.
5. Rulli ülejäänud tainakolmandik vormi suuruseks kettaks ja lõika ääred tasaseks. Määri vormis oleva taina ääred munaga, tõsta pirukale kate peale ja torka augud sisse. Määri pealt munaga.
6. Küpseta 180-kraadises ahjus 45–55 minutit või kuni tainas on kuldpruun ja krõbe.