Jõulune sefiiritort jõhvikakreemiga Foto: Eva Pärtel
Nädala kook
22. detsember 2014, 04:12

Jõulutort sefiiri ja jõhvikakreemiga

Koostisosad
BISKVIITTAIGEN
5 tk Muna
1.3 dl Suhkur
140 g Valge šokolaad
50 g Või
200 g Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
JÕHVIKAKREEM
2 dl Rõõsk koor 35%
2 spl Suhkur
1 dl Jõhvikapüree
IMMUTAMISEKS
1 dl Jõhvikapüree
SEFIIR
3 tk Munavalge
2 dl Suhkur
60 ml Vesi
0.25 tl Sidrunhape
3 tl Matcha (või roheline toiduvärv)
KAUNISTUSEKS
Suhkrustatud jõhvikad
15 g Martsipan
Looduslikud (pulber) toiduvärvid
1 tk Tähekujuline piparkook

Valmistamine
Biskviittainas
1. Sulata või, tõsta tulelt ja sega sisse hakitud valge šokolaad. Sega kuniks šokolaad on sulanud.
2. Vahusta munad suhkruga. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu munasegusse. Sega. Kõige lõpus lisa või-šokolaadi segu ja sega ühtlaseks.
3. Kalla taigen 15 cm-se ja 10 cm-sesse koogivormi* ning küpseta 175-kraadises ahjus 40 minutit (väiksem vorm 30 minutit). Kontrolli küpsust puutikuga. Kui kook läheb küpsetamise ajal pealt liiga pruuniks, kata see fooliumiga.
4. Eemalda vormist ja jäta jahtuma.
Kreem
1. Vahusta koor suhkruga ning sega jõhvikapüreega.
Koogi kokkupanemine (päev 1)
1. Lõika mõlemad jahtunud biskviitkoogid viieks kihiks. Immuta jõhvikapüreega.
2. Tõsta kihtide vahele jõhvika-koore segu ning pane kaks kooki (eraldi) kokku. Kõige pealmise kihi peale määri õrnalt kreemi.
3. Kata pealt ja külgedelt kilega ning tõsta üleööks külmkappi maitsestuma.
Sefiir
1. Serveerimise päeval valmista sefiir. Pane potti suhkur, vesi ja sidrunhape. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ning keeda keskmisel kuumusel 3 minutit, pidevalt segades. Eemalda tulelt.
2. Vahusta munavalged pehme vahuni ning nirista sisse suhkrusiirup. Jätka vahustamist ja sega sisse matcha pulber. Mikserda kuniks sefiir on tugev ja ühtlane.
Koogi kokkupanemine (päev 2)
1. Tõsta alumine kook serveerimisalusele ning määri see sefiiriga. Tõsta peale teine, väiksem kook ning määri seegi sefiiriga.
2. Ülevalt jaota sefiir sedasi, et sefiirist moodustuks kuuse tipp. Tee sefiirist koogi külgedele oksa-laadseid laineid/triipe, mille peale saad kaunistusi sättida.
Kaunistused
1. Kasuta valmistootena jõhvikaid tuhksuhkrus või valmista need ise. Kasta jõhvikad munavalge sisse ja veereta neid seejärel tuhksuhkrus.
2. Martsipanist vooli pallid ja veereta neid toiduvärvides.
3. Tõsta kaunistused kuusele. Kõige tippu aseta piparkoogist täheke.
HEA TEADA!
Kui sul ei ole selliseid koogivorme kasutada, küpseta koogid kahel ahjuplaadil (küpsetamisaeg 15 minutit) ja lõika sellise suurusega ringid, proovides võimalikult palju tainapinda ära kasutada (või kokku lappida).