Jõulukook kuivatatud puuviljade ja mandlitegaFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
15. detsember 2014, 05:33

Jõulukook kuivatatud puuviljade ja mandlitega

Rikkalik ja mahlane, nagu üks jõulukook olema peab. Kattes koogi suhkrumassiga, saab sellest pilkupüüdva lauaehte, aga ka ilma katteta mekib jõulukook hea ja säilib kaua maitsvana.

Koostisosad
150 g Kuivatatud kirsid
100 g Apelsinisukaad
100 g Rosinad
100 g Kuivatatud jõhvikad
100 g Kuivatatud datlid
100 g Röstitud mandlid
1 dl Brändi
5 dl Nisujahu
0.5 tl Sooda
1 tl Jahvatatud nelk
1 tl Jahvatatud kaneel
0.5 tl Sool
200 g Või
4 dl Pruun suhkur
6 tk Muna
1.5 dl Suhkrusiirup
1.5 dl Õunamahl
250 g Suhkrumass martsipanist

Valmistamine
1. Sega kirsid, sukaad, rosinad, jõhvikad, hakitud datlid ja poolitatud mandlid. Kalla peale brändi ja lase 2 tundi või üleöö seista.
2. Sega 1 dl jahu puuviljade hulka.
3. Kuumuta ahi 140 kraadini. Kata 24 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri paber ning vormi ääred võiga.
4. Sega 4 dl jahu, sooda, vürtsid ja sool.
5. Vahusta või. Vahusta hulka pruun suhkur ja munad. Sega siirup ja mahl. Klopi vedelik vaheldumisi jahuga või hulka. Sega hulka puuviljad.
6. Tõsta tainas vormi, silu pealt ja küpseta 2,5 - 3 tundi ehk kuni keset kooki torgatud tikk jääb puhtaks.
7. Jahuta. Rulli suhkrumass õhukeseks kettaks ja aseta koogile. Kaunista.