Õlles röstitud part ahjuköögiviljadegaFoto: Jaan Heinmaa
Linnuliha retseptid
4. detsember 2014, 09:54

Õlles röstitud part ahjuköögiviljadega

Kui kasutad külmutatud parti, tõsta see päev varem sulama.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Part (2 kg)
1 tk Sidrun
3 tk Punane sibul
2 tk Küüslauguküüs
2.5 dl Jõuluporter
1 dl Rõõsk koor 10%
2 spl Tume pruun suhkur
1.5 spl Kastmepaksendaja
2 tk Tüümianioks
Sool
KÖÖGIVILJALISANDID
3 tk Pastinaak (võib asendada porgandiga)
6 tk Kartul
Sool
Must pipar
Tüümian
Õli

Valmistamine
1. Hõõru sulanud lind nii seest kui väljast pooleks lõigatud sidruniga üle. Pigista ülejäänud mahl linnu peale. Määri part seest soolaga ja kinnita kõht tikuga. Lase seista, kuni valmistad ette sibula-küüslaugu.
2. Lõika kooritud sibulad õhukesteks sektoriteks ja küüslauk viiludeks, haki tüümian. Pane need õliga määritud ahjuvormi põhja ja tõsta part peale.
3. Mõõda kastrulisse õlu ja suhkur ning kuumuta, kuni suhkur on lahustunud. Vala õlu vormi pardi peale. Küpseta praadi 180kraadises ahjus 2–2,5 tundi. Kasta lindu küpsemisajal vormis oleva leemega.
4. Kui praad on valmis, sõelu küpsetusleem ja vala potti. Keeda 5 minutit ja paksenda kastmepaksendajaga. Lisa kohvikoor ja maitsesta vajadusel soola-pipraga.
5. Kui part on ahju pandud, valmista ette köögiviljalisand. Koori pastinaagid, poolita ja lõika sektoriteks. Pese (ja soovi korral koori) kartulid ning lõika samuti sektoriteks.
6. Tõsta köögiviljad ahjuvormi, sega vähese õli, soola ja pipraga. Haki hulka värsket tüümiani. Pane köögiviljalisand ahju tund pärast parti, et see saaks valmis praega ühel ajal.
7. Küpseta 1 tund või kuni viljad on pehmed. Sega aeg-ajalt!