HõõgveinFoto: Mari-Liis Ilover
Nädala kook
8. detsember 2014, 04:36

Hõõgvein

Hõõgveini valmistamise juures on tore see, et ei pea üldse näpuga retseptis järge ajama, vaid võib kõike lisada, ära jätta, asendada vastavalt oma maitsele. Sulle ei meeldi muskaat? Jäta välja. Tahad, et su hõõgvein oleks magusam? Lisa rohkem suhkrut või mett. Kangem? Sega hulka paar supilusikatäit kangemat alkoholi. Joogi võib varem valmis teha ja siis jaokaupa või külaliste tulekul üles soojendada. Kogus 1,2 liitrit.

Koostisosad
500 ml Vesi
12 tk Nelgiterad
1 tk Apelsin nelgiteradega (terve)
1 tk Apelsin (sektoriteks lõigatud)
1 tk Sidrun (sektoriteks lõgatud)
1 tk Kooritud ingverjuur (5 cm)
1 tk Kaneelikoor
1 tk Loorberileht
0.5 tk Muskaatpähkel
3 spl Suhkur või mesi
1 pdl Punane vein
2 spl Soovi korral tsitruseliköör, rumm, konjak või brändi

Valmistamine
1. Kõigepealt valmista veinile maitset andev tõmmis. Selleks vala potti vesi ja lisa kõik tsitruselised, maitseained ja suhkur.
2. Kuumuta keema ja hoia kaane all madalal kuumusel vaevu keevana 20 minutit.
3. Vala tõmmise hulka pudel veini ja lisa kangem alkohol, kui seda kasutad. Sega läbi.
4. Lase kaane all seista tulikuumana, u 80 kraadi juures (enam keeta ei tohiks, muidu kaob veini aroom ja alkohol aurustub), veel 20 minutit.
5. Kurna oma töö teinud maitseained välja. Serveeri soojalt.