Kiudainerikkad toidud

Täidetud ahjupart ja õllekapsas jõhvikatega 

Mari-Liis Ilover, 8. detsember 2014, 04:22
Täidetud ahjupart ja õllekapsas jõhvikategaFoto: Mari-Liis Ilover
Raske on välja mõelda maitsvamat jõulupraadi kui see klassikaline puuviljade ja pähklitega täidetud ahjupart. Tavapärase hapukapsa asemel proovi sel aastal hautada kapsaid õlles – kaunis värv ja imeõrn linnasemaitse muudavad kapsa vägagi hõrguks. Laste pärast pole vaja muretseda, pikaajalisel hautamisel õlles olev alkohol aurustub.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
AHJUPART
1 tk Part (2 kg)
10 tk Kuivatatud ploom
10 tk Kuivatatud aprikoos
100 g Kreeka pähklid
2 tk Tüümianioks
1 tk Õun
Pohlamoos
Sool
Must pipar
ÕLLEKAPSAD JÕHVIKATEGA
1 kg Hapukapsas
1 dl Suhkur
500 ml Tume õlu (Porter)
1 spl Köömned
1 dl Rapsiõli
1 dl Jõhvikad
3 spl Mesi

Valmistamine
Ahjupart
1. Puista pardile soola ja pipart.
2. Sega omavahel ploomid, aprikoosid, Kreeka pähklid, tükeldatud õun ja pohlamoos.
3. Täida seguga part. Seo värvitu puuvillase nööriga pardikoivad kinni. Teise nöörijupiga seo tiivad keha külge.
4. Aseta part küpsetuskotti, kin nita kott ja lõika sellesse väike auk.
5. Pista part 180 kraadini kuumutatud ahju. Keera kuumus kohe 130 peale ja küpseta 3 tundi.
6. Võta part ahjust. Tõsta ahju temperatuur 210 kraadini. Eemalda pardilt küpsetuskott ja vala ettevaatlikult või tõsta kulbiga ära väljasulanud pardirasv.
7. Tõsta part veel u 20 minutiks kuuma ahju, kus ta saab kauni kuldpruuni jume ja krõbeda naha.
Õllekapsad jõhvikatega
1. Pane kõik ained, välja arvatud jõhvikad ja mesi, potti. Hauta madalal kuumusel 2 tundi.
2. Lisa jõhvikad ja mesi, sega läbi ja keeda veel 5 minutit.