Iirisekattega toorjuustukookFoto: Martiina Anni
Nädala kook
1. detsember 2014, 01:25

Iirisekattega toorjuustukook

Vahel lihtsalt turgatab pähe mõni kokkamisidee või tuleb millegi isu. Paar päeva tagasi tundsin, et tahan ühendada toorjuustukoogi ja iirise. No ja nii ta läks...

Koostisosad
PÕHI
100 g Küpsised (klassikalised, nt Kalevi küpsised)
50 g Või (sulatatud)
KATE
800 g Maitsestamata toorjuust
4 tk Muna
100 g Suhkur
380 g JAANI keedetud kondenspiim
1 tl Vaniljeekstrakt või-suhkur
2 spl Piim
Soolahelbed

Valmistamine
1. Vooderda 20cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Tambi küpsised pudrunuiaga pudiks, sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru ühtlase kihina koogivormi põhja ja tõsta vorm külmkappi.
2. Sega toasoe toorjuust lahtiklopitud munade, suhkru ja vaniljeekstraktiga. Tõsta kolmandik toorjuustusegust teise kaussi ja sega 190g keedetud kondenspiimaga läbi. Seejärel sega saadud iirisesegune toorjuustu taas ülejäänud toorjuustu hulka, jättes segu siiru-viiruliseks. Vala toorjuustumass külmkapist võetud küpsisepõhjale ning aseta kook eelkuumutatud ahju 150 kraadi juurde küpsema.
3. Küpseta kooki umbes 1 tund ja 15 minutit, kuniks kook on küpsenud, aga keskosa veel võdiseb. Tõsta kook ahjust välja ning lase jahtuda. Jahtunud kook tõsta külmkappi ja lase üleöö puhata.
4. Järgmisel päeval sega teine osa keedetud kondenspiima kahe lusikatäie piimaga, et segu oleks veidi kergemini määritav (samas võiks see jääda ikkagi pigem paksem kui voolav, et koogil peal püsiks). Kalla saadud iirisekate toorjuustukoogile.
Serveerimiseks raputa peale soolahelbeid.
HEA TEADA!
*Mida madalamal temperatuuril toorjuustukooki küpsetada, seda parem on. Tulemus jääb kreemjam ja ühtlasem ning kook õnnestub suurema tõenäosusega. Lisaks ei vaju kook jahtudes siis nii kokku ja koogi pinnale ei teki suuri lõhesid. Mulle meeldib 150 kraadi.
*Kook jääb mõnusam, kui iirisene toorjuust on siiruviiruliselt valge toorjuustumassi sees.
*Toorjuustukook ei ole üldsegi nii hea, kui ta üle küpsetada, mistõttu tasub kooki tehes kella ka vaadata ja õige aja kook ahjust välja võtta.
*Kasutasin 20cm läbimõõduga vormi. Iseenesest võib kasutada ka suuremat, 24cm vormi, aga siis jääb kook madalam (ja mulle meeldib kõrgem kook).  NB! madalama koogi puhul on küpsemisaeg väiksem.
*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.
*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.
*Mina kasutasin poes müüdavat Jaani keedetud kondenspiima, aga loomulikult võib selle ka ise valmis keeta.