Pannikaste
Toiduvideod
5. veebruar 2018, 12:28

Kuidas teha kiirelt ja maitsvalt pannikastet?

Kui pruunistad liha, saad pannile jäänud liha praadimisjääkidest lihtsalt teha imemaitsva kastme. Pannikastme tegemiseks sobivad kiirelt valmivad lihatükid, näiteks sea karbonaad ja kaelakarbonaad, veise välisfilee, kanafilee.


Et saada head praelha ja kastet, olgu liha kindlasti tunnikese toatemperatuuril seisnud, mitte otse külmikust võetud. Viimasel juhul jahutab see panni kohe kärmesti maha. ja kui sul on kodus Võimalusel malmpann, eelista liha praadimisel seda. Nii saad krõbedama koorikuga liha ja kaste tuleb ka tummisema maitsega.

VAJA LÄHEB:
2 paksu tükki (a 200 g) sea kaelakarbonaadi
praadimiseks (soovitavalt) viinamarjaseemneõli
3 sl toasooja võid
1 peeneks hakitud šalottsibul
2 lapikuks vajutatud küüslauguküünt
1 tl riivitud sidrunikoort
4-5 oksa värsket tüümiani
2 tl Dijon’ sinepit
150 ml puljongit, valget või punast veini või vett
maitsestamiseks soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

1. Kuumuta pann keskmise ja maksimumi vahel. Vala kuumale pannile umbes 2 sl õli ja lisa peaaegu suitsevasse õlisse lihatükid (väiksema panni puhul, nagu minul, prae üks lihatükk korraga). Prae liha pannil ühelt poolt umbes 5 minutit, keera ümber ja prae ka teiselt poolt umbes 5 minutit, krõbeda kooriku tekkeni. Kõrveta kinni ka karbonaadi küljed. Tõsta pann tulelt ja aseta liha lõikelauale rahunema, maitsesta kohe mõlemalt poolt soola ja pipraga. Võid lihatükid fooliumisse mässida, nii ei jahtu nad kastme valmimiseni maha.
2. Aseta pann tagasi tulele, kuumus keskmise ja madala vahel. Majapidamispaberiga püüa pannilt kinni pruunistunud õli, aga lihapraadimise tükid jäta alles – need annavadki kastmele maitse. Lisa pannile 2 supilusikatäit võid, šalott ja küüslauguküüned, hauta vahel segades paar minutit, kuni sibul on läbipaistev.
3. Lisa sidrunikoor, tüümian, Dijon’i sinep ja puljong. Hauta veel umbes 5 minutit, kuni kaste on paksenenud. Tõsta pann tulelt ja vispelda juurde supilusikatäis võid. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika lihatükid viiludeks ja tõsta kaste lusikaga peale.