Jõulude keskpunkt.
Toiduvideod
18. detsember 2017, 12:28

Jõululaua keskpunkt. Kuidas teha mandliküpsistega tordipõhja?

Pehme mandli paitus, kreemjas kohupiim, verevadvaarikad üllatusena koogist piilumas. Ja suhkrujää, mida lapsed võivad rahulikult limpsida, ilma et kurgudhaigeks jääksid ...

PÕHJAD:
6 munavalget
150 g suhkrut
30 g kakaopulbrit
150 g mandlijahu
KREEM:
5 lehte (10 g) želatiini
500 g paksu, kreemjat 11% kohupiima
400 ml 35% koort
1 dl suhkrut
1 tl vanillipastat
300 g terveid külmutatud vaarikaid
serveerimiseks tuhksuhkrut või kakaod
SUHKRUJÄÄ:
125 ml vett
200 g suhkrut
65 ml glükoosi
1 sl toiduõli
1 Kuumuta ahi 175 °C, soovitatavalt kasuta pöördõhurežiimi. Vooderda kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga ja joonista kummagi peale 23 cm diameetriga ring. Vahusta munavalged pehmeks vahuks ning hakka supilusika kaupa suhkrut lisama. Vahusta, kuni segu on läikiv ja suhkur sulanud. Sega omavahel kakao ja mandlijahu, sega õrnalt munavalgevahu sisse. Pane segu 1 cm avaga pritskotti ning joonista spiraalsed kettad mõlemale paberile. Küpseta 10–15 minutit, kuni käega puutudes on pind veel kergelt pehme – mitte kõva! Samal ajal valmista kreem.
2 Kata želatiinilehed veega ja leota 10 minutit, nõruta. Sega kausis kohupiim suhkru ja vanillipastaga. Vahusta koor. Sulata želatiin ja kalla kohe peene nirena kohupiima sisse, vispliga kiirelt segu segades. Sega õrnalt juurde vahukoor. Vooderda 23 cm lahtikäiva koogivormi sein küpsetuspaberiga. Aseta vormi põhja üks koogipõhi ja kata poole kreemiga. Lao peale vaarikad ja kata ülejäänud kreemiga, tasanda. Peale suru teine koogipõhi ja aseta viieks tunniks kuni üleöö külma tarduma.
3 Kata ahjuplaat fooliumiga ja õlita köögipaberiga määrides ühtlaselt. Mõõda kastrulisse vesi, suhkur ja glükoos. Aja keema ja keeda kõrgel kuumusel, kuni segu vahutab ja suhkrutermomeetriga mõõtes
tõuseb kuumus 150 kraadini. Kalla segu kohe kiiresti fooliumile ja kalluta plaati igasse külge, et tekiks ilus sakiline jää-äär. Lase mõned tunnid toatemperatuuril tarduda ja löö lihahaamriga tugevalt keskele, et saada suuremad killud.
4 Serveerides raputa kook üle tuhksuhkru või kakaoga, kaunista “jääkildudega”.