Terane šokolaadi-peedikeeksFoto: Kaisa Murutar
Kasutajate retseptid
5. oktoober 2014, 23:43

Terane šokolaadi-peedikeeks

See tummiselt šokolaadine keeks sobib tänu oma rikkalikule teraviljasisaldusele hommikukohvi kõrvale, kuid on piisavalt toitev ja tervislik ka õhtuseks ampsuks. Retsepti järgides saate mahlase ja kakaose keeksi, mis samas pole liialt magus. Peet annab küpsetisele ilusa sügava värvi ning teeb ta suussulavalt nätskeks. Cayenne' ning kakao on aga teatavasti taevas paari pandud. Serveeri või või mascarpone juustuga.

Koostisosad
100 grammi Extra Virgin oliiviõli või toasoe või
70 grammi Muscovado suhkur (või muu rafineerimata suhkur)
2 tk Orgaaniline muna
170 grammi Hapupiim või keefir
70 grammi Täisterakaerajahu
70 grammi (Toor)tatrajahu
70 grammi Täisteranisujahu
70 grammi (Toor)kakaopulber
1 tl Küpsetuspulber
Sool
Cayenne'i pipar või peenelt hakitud tšillikaun
100 grammi Kuivatatud mustad ploomid
150 grammi Röstitud peet

Valmistamine
1. Pese peet korralikult puhtaks, kuid ära koori. Mässi see fooliumisse ning küpseta 220 kraadises ahjus 30-45 minutit. Koori ja riivi jämeda riiviga.
2. Vahusta oliiviõli suhkruga, lisa munad ja vahusta veel umbes viis minutit. Vahustamise lõpus lisa pudruks tambitud banaan ja hapupiim.
3. Sega omavahel kaera-, tatra- ja nisujahu ning küpsetuspulber, näpuotsaga soola ja Cayenne, sõelu hulka kakao.
4. Sega kuivained tainale, lisa ka riivitud peet ning ploomid.
5. Tainas peab olema sellise konsistentsiga, et hoiab natuke kuju, aga on võimalik vormis tasaseks raputada. Kui tundub, et on liiga vedel, lisa natuke kaera- või tatrajahu, kui on liiga paks, lisa hapupiima.
6. Tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi, raputa ühtlaseks ja küpseta 200 kraadises ahjus 40-50 minutit. Kui puutikk jääb keeksi sisse torgates kuivaks, on küpsetis valmis.
7. Lase enne serveerimist natuke vormis taheneda, paku juurde võid või toorjuustu.