Kuulus Rootsi kringel
Kasutajate retseptid
30. detsember 2013, 04:50

Kuulus rootsi kringel

Vanu kokaraamatuid lapates leidsime sealt vahelt käsitsi kirjutatud lehekesel retsepti, millel - ennäe, ennäe - meite pere kuulus rootsi kringel, millega nõuka ajal sai kogu suguvõsa ära võlutud. Tegime järgi - kuramuse hea sai. Endiselt.

Koostisosad
50 g pärm
3 spl suhkur
200 g margariin (v või)
700 g jahu
1 tl sool
1 klaas piim
4 tk muna
TÄIDIS
200 g või
200 g suhkur
Sukaadi, riivitud sidrunikoort, pähkleid, rosinaid, kaneeli, kardemoni

Valmistamine
Margariin vahustada 2 spl suhkruga, lisada jahu. Pärm vedeldada 1 spl suhkruga, lisada soojendatud piim, vahustatud, munad ja sool. Margariini ja jahu segule lisada vedelik, segada taigen. Lasta soojas kerkida 25 min.
Täidiseks vahusta või suhkruga ja lisa maitseained. (Me muidugi ei võtnud võid õigel ajal kapist välja, nii et vahustamisest ei saanud asja, lihtsalt sulatasime või ja segasime suhkru manu.)
Jagada taigen 3 osaks, rullida need laiali, panna peale täidis, keerata rulli ja teha palmik. Lasta kerkida 20 min.
Küpsetada 180 juures (ringleva õhuga pakuks et 160, muidu kipub kõrbema; me panime algul retsepti järgi 180, aga juba 10 minutiga läks pruuniks, siis keerasime tule vähemaks ja panime pärgamendi peale, nii igaks juhuks) 30-40 min või kuni on küps (meil piisas 35 min, oli küll suht jäme, aga küpses ikka ilusti läbi).
Soovi korral kaunistada sulatatud šokolaadi ja mandlilaastudega. Või tuhksuhkruga. Aja jooksul on ka kaunistamata kringlid ilusti ära söödud.