Prassopitta ehk Kreeka pirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
28. oktoober 2013, 01:27

Kreeka pirukas ehk prassopitta

Filotainas pirukaks!

Koostisosad
PIRUKAS
500 g Filotainas (külmutatud)
150 g Rapsiõli
TÄIDIS
500 g Porrulauk
0.5 dl Õli
2 sl Vesi
250 g Feta või kodujuust
4 tk Muna
1 dl Aedtill (hakitud)
1 dl Petersell (hakitud lehed)
1 dl Oliivid (hakitud)
3 küünt Küüslauk (hakitud)
1 tl Sool
0.5 tl Must pipar
0.5 tl Muskaatpähkel (värskelt riivitud)
2 sl Sidrunimahl

Valmistamine
1. Võta filotainas eelmisel päeval külmkappi sulama.
2. Eemalda porrude roheline osa, lõhesta järelejäänud hele osa pikuti ja pese muld hoolega kihtide vahelt välja. Lõika porrud peeneks ning hauta koos küüslauguga õli ja vee segus madalal kuumusel peaaegu pehmeks (5–7 minutit). Lase veidi jahtuda. Lisa siis kõik ülejäänud täidise- ja maitseained ning sega põhjalikult läbi.
3. Lõika lahtivolditud tainapakk terava noa ja joonlaua abil täpselt oma ahjuplaadi mõõtudele vastavaks. NB! Tainajäägid säilivad kohe õhukindlalt sissepakituna külmkapis paar nädalat ja neist võib valmistada väikesi pirukaid. Võta pealmise tainalehe nurkadest kinni, tõsta õliga määritud ahjuplaadile ja pintselda suure pehme
pintsli abil õliga üle. Tee nii kõigi tainaplaatidega. Õli hoiab tainalehed üksteisest lahus ja tekitab valmisküpsetises vaimustava lehelise efekti. Kihtide vahele tõsta täidis.
4. Küpseta pirukat 175-kraadise ahju keskosas 35–40 minutit. Lase enne tükkideks lõikamist 20 minutit jahtuda. Serveeri soojalt või toatemperatuuril.
HEA TEADA!
Hoia tainapakki kogu aeg külma vette kastetud ja täiesti kuivaks väänatud rätiku all. Pelgalt jahust ja veest koosnev filotainas kuivab uskumatult kiiresti ning muutub krõbekuivaks, liiga märg rätik seevastu muudab taina vormituks massiks.