KanapuljongFoto: Mari-Liis Ilover
Linnuliha retseptid
21. oktoober 2013, 00:26

Kanapuljong

Selge see, et omakeedetud kanapuljongi maitse ja kasulikkuse vastu ei saa ükski kuubik. Ja kui palju kasutusvõimalusi! Kogus 2 liitrit.

Koostisosad
1.5 kg Supikana või kana supikogu (tiivad, koivad, kaelad, seljatükid)
2.5 l Külm vesi
2 tk Porgand
1 tk Sibul
2 lehte Loorber
10 tera Must pipar
1 vars Seller
1 sl Meresool

Valmistamine
Paku seda niisama keedetud muna ja hakitud peterselliga, tee suppe, kasuta kastmetes või hautistes – kanapuljongit läheb tarvis mitmetes toitudes. Aega küll keetmiseks kulub, aga enamiku sellest podiseb puljong pliidil omaette ja ise saad teha muid asjatoimetusi.

1. Külmutatud kana kasutades sulata see esmalt. Tõsta siis supikana või supikogu potti, vala peale külm vesi. Lisa terve koorimata sibul ja pestud, aga koorimata porgandid. Pista potti ka loorberilehed, pipar, sellerivars ja sool. Kuumuta keemiseni.  Jälgi sel ajal puljongit ja eemalda vahukulbiga pinnale tõusev vaht. Keeda 5 minutit pidevalt vahtu eemaldades.
2. Vähenda siis kuumust, nii et puljong keeb vaevu-vaevu. Lase puljongil rahus ilma kaaneta vaikselt podiseda 2,5 tundi. Kui tarvis, lisa vahepeal veidi vett, et kana oleks vedelikuga kaetud. Kurna valmis puljong läbi marliga kaetud sõela.

HEA TEADA!
Kui kogu valmiskeedetud puljong kohe kasutusse ei lähe, võid seda säilitada 2–3 kuud parajate portsudena sügavkülmas. Külmkapi tavariiulil hoitav puljong tuleks aga ära tarvitada 4 päeva jooksul.