Kartuli-kodujuustupirukadFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
14. oktoober 2013, 00:42

Kartuli-kodujuustupirukad

Mõnusad väikesed pirukaampsud passivad hästi piknikukorvi või suupistelauale. Ka on see taas üks võimalus ära kasutada ülejäänud keedukartuleid või topsis leiduvat kodujuustu. Pirukad maitsevad eriti hästi, kui tainas on rullitud võimalikult õhukeseks. Nii et kui näiteks pastarullimise masin on olemas, võid edukalt tööd sellega kergendada. Pirukaid võid küpsetada nii pannil võis praadides kui ka ahjus.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
TAINAS
400 g Rukkijahu
2 dl Vesi
0.5 tl Sool
TÄIDIS
250 g Kartul (keedetud)
250 g Kodujuust
2 küünt Küüslauk
1 sl Hapukoor
Sool
Valge pipar
PRAAADIMISEKS/KÜPSETAMISEKS
Või
Õli

Valmistamine
1. Sega kõigepealt kokku tainas ning sõtku ühtlaseks tihkeks palliks. Vajadusel lisa pisut vett, sest jahud on vägagi erinevad. Mässi tainapall toidukilesse ja pane 15–20 minutiks külmikusse puhkama.
2. Purusta kartulid kahvliga peeneks ning sega kodujuustu, hästi peeneks hakitud (või veel parem, riivitud) küüslaugu ja hapukoorega ühtlaseks massiks. Lisa maitse järgi soola ja valget pipart. Tee täidis õige pisut vajalikust soolakam, sest muidu jääb pirukas pärast küpsemist mage.
3. Tõsta täidis teelusikaga tainale ja vormi väikesed poolkuukujulised pirukad. Soovi korral vajuta ääred veel kahvliga kinni.
4. Praadimiseks kuumuta pannil paar supilusikatäit toiduõli ja lisa tükike võid. Prae pirukaid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 3-4 minutit. Ahjus küpsetamiseks määri pirukaid pealt sulavõiga ja küpseta siis 210-kraadises ahjus, kuni need õige pisut pruunistuvad (nii umbes 7–8 minutit). Kata valmis pirukad köögirätikuga ja lase enne lauale panekut tunni jagu jahtuda.