Karamelline kõrvitsapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
22. september 2013, 23:58

Karamelline kõrvitsakook

Magusad lõhnad tood tuppa maitsva kõrvitsapirukaga, kuhu on sisse pikitud suur hulk terveid mandleid. Kasuta täidises kindlasti pruuni suhkrut (Demerara, fariin- või melassisuhkur), nii küpseb täidis ahvatlevalt karamellimaitseliseks. Kogus 8 lõiku.

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Nisujahu
2 sl Suhkur
100 g Või
1 tk Munakollane
TÄIDIS
1 kg Kõrvits
2 tk Laim
1 dl Vesi
2 dl Pruun suhkur
1 tl Kaneel
1 tl Nelk (jahvatatud)
0.5 tl Muskaatpähkel (riivitud)
3 tk Muna
3 sl Nisujahu
0.5 dl Suhkur (soovi korral)
100 g Mandlid (terved)

Valmistamine
1. Taina tegemiseks sega omavahel kuivained ja haki külma võiga puruseks seguks. Lõpuks lisa munakollane ja sega kiiresti tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäiva pirukavormi põhja, torka kahvliga auklikuks ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
2. Vahepeal valmista täidis. Koori kõrvits, eemalda seemned ja lõika viljaliha väikesteks tükkideks. Poolita laimid ja pressi mahl välja. Sega kastrulis vesi, laimimahl ja suhkur ning lisa kõrvitsatükid. Hauta kõrvitsatükke suhkruleemes, kuni need on pehmed. Selleks kulub umbes 15 minutit.
3. Tambi kõrvits samas leemes puruks ja tõsta jahtuma. Lisa veidi jahtunud kõrvitsamassi hulka maitseained, lahtiklopitud munad ja jahu. Soovi korral lisa maitse järgi suhkrut juurde.
4. Eelküpseta põhja 225-kraadise ahju keskosas 10 minutit.
5. Vala täidis põhjale ja torka sellesse ühtlaselt sisse mandlid. Jätka küpsetamist 200-kraadises ahjus veel 40 minutit.
6. Lase pirukal enne serveerimist umbes 20 minutit jahtuda.