Juuretisega kõrvitsa-apelsinikringelFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
22. september 2013, 23:40

Juuretisega kõrvitsa-apelsinikringel

Kõrvitsapüree ja juuretisega saab valmistada ka magusaid saiu ja isegi kringleid. Kogus 2,5 kg.

Koostisosad
TAINAS
3 dl Piim (käesoe)
0.5 dl Suhkur
3 dl Kõrvitsapüree
2 dl Õunajuuretis
0.5 tl Sool
50 g Või
1 kg Nisujahu (orienteeruv kogus)
1 tl Kardemon (jahvatatud)
1 tk Apelsin (riivitud koor)
TÄIDIS
150 g Või
100 g Suhkur
2 tl Kaneel
200 g Rosinad
KATE
200 g Šokolaad (Fazer Block)
2 sl Rõõsk koor
1 sl Või
Mandlid või pähklid (hakitud, soovi korral)

Valmistamine
1. Sega tainaained kokku ja sõtku hoolsalt (käsitsi tuleb seda teha vähemalt 10 minutit). Jäta tainas rätiku alla sooja kohta kerkima.
2. Vahepeal valmista ette täidis: sega või, suhkur ja kaneel ning pane rosinad likku.
3. Kui tainas on saavutanud kahekordse mahu, rulli see ristkülikukujuliselt lahti, kata võiseguga ja puista üle rosinatega. Rulli tainas kokku ning asetalauale, “õmbluskoht” allpool. Nüüd võta suuremat sorti käärid ja lõika tainasse 2 cm vahedega poolviltused sälgud (lõika tainas täitsa läbi). Keera lõigatud osad kord paremale, kord
vasakule, nii et tekib punutud pats.
3. Tõsta päts küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi kringliks. Kata rätikuga ja lase pool tundi või kauem kerkida. Seejärel küpseta kuumas, 250° ahjus 5 minutit. Alanda ahju temperatuur 220°-ni ja küpseta veel 15–20 minutit või kuni kringel on läbiküpsenud.
4. Lase kringlil jahtuda. Valmista šokolaadiglasuur, sulatades šokolaadi koos koore ja võiga. Vala glasuur jahtunud kringlile ning puista soovi korral üle pähklite või mandlitega.

Õunajuuretise valmistamist vaata siit.
NB! Juuretise asemel võid kasutada 50 g pärmi.

Kõrvitsapüree valmistamist vaata siit.