Juuretisega kõrvitsasai röstitud seemnetegaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
22. september 2013, 22:44

Õunajuuretisega kõrvitsasai

Juuretisega taina eripära on see, et kerkimine võtab hoopis kauem aega kui pärmitainal. See-eest tuleb sai aromaatsem, sisaldab rohkem kerkides tekkinud kasulikke ühendeid ning säilib kauem värske. Kogus 2 saia.

Koostisosad
JUURETIS
400 g Nisujahu
3 dl Vesi (käesoe)
100 g Õun (riivitud)
SAIATAINAS
2 dl Juuretis või
50 g Presspärm
5 dl Vesi (käesoe)
3.5 dl Kõrvitsapüree
1 dl Hele siirup
2.5 tl Sool
1 dl Rapsiõli
2.3 l Nisujahu (orienteeruv kogus)
PEALE
1 dl Kõrvitsaseemned
Muna või vesi

Valmistamine
1. Sega pool kogusest ehk 200 g jahu, 1 dl vett ja 100 g riivitud õuna kaheliitrises purgis. Hoia segu kolm päevatoatemperatuuril (ideaalis 26–30° juures) kaane all. Neljandal päeval lisa ülejäänud 200 g jahu ja 2 dl käesooja vett. Sega läbi ja hoia veel ööpäev toatemperatuuril. Siis pane juuretis külmkappi ja võidki seda tarvitama hakata!
2. Igal järgmisel kasutuskorral lisa juuretisele uut vett ja jahu, kuni saavutad samasuguse konsistentsi. Kui juuretis valmis, saad hakata saia küpsetama.
3. Sega juuretis, vesi, kõrvitsapüree, siirup, sool ja õli. Lisa jahu ning sõtku tainas korralikult läbi. Käsitsi tuleks seda teha vähemalt 10 minutit, saiataina õnnestumine sõltub just sõtkumisest. Võid teha ka nn tainaproovi ja venitada väiksemat tainatükki kahe käe vahel. Kui see on elastne ja veniv ega lähe katki, võid taina rätiku alla kerkima panna.
4. Kui tainas on poole võrra kerkinud, vormi sellest kaks ümarat pätsi. Vajuta need pealt pisut lohku, et anda neile kõrvitsa kuju. Lõika sisse sälgud, pintselda muna või veega ja puista keskele kõrvitsaseemneid. Lase veel pool tundi kerkida.
5. Seejärel aseta pätsid 250° ahju ja hoia seal 5 minutit, kuni koorik tõmbub kuldseks. Alanda temperatuur 200°-ni ja küpseta veel 15–20 minutit (sisetemperatuur peab tõusma vähemalt 92°-ni).