Prezeli vormimine (teine samm)Foto: Eva Palu
Saksamaa köök
15. september 2013, 22:59

Pretzel ehk vesikringel

Kui mõtled pagaripoodi, siis esimesena värahtab silme ees prezeli kujuga sepis ukse kohal või siis suur kleebis aknal. Kuulsad ja kõverad soodakringlid on eriti levinud saksakeelses kultuuriruumis (Brezel), ent tänaseks on need tunnistatud ühemõtteliselt eurooplaste leiutiseks.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
550 g Nisujahu
3.5 dl Vesi (40 kraadi)
1.5 tl Kuivpärm
2 tl Sool
2 sl Või
KEEDUVESI
1.2 dl Söögisooda
2 l Vesi
PEALE

Valmistamine
1. Pane jahu, pärm, toasoe või ja sool suurde kaussi, lisa 40-kraadine vesi ning sõtku massi seni, kuni saavutad elastse ja ühtlase taina. Käsitsi segades kulub selleks umbes 20 minutit, masinaga aga poole vähem aega.
2. Raputa tainas kergelt jahuga üle, kata köögirätikuga ja jäta 5 minutiks puhkama. Lõika tainas 8 võrdseks osaks ja vormi need pallikesteks. Raputa üle jahuga, kata taas köögirätikuga ning jäta 5 minutiks puhkama.
3. Veereta käte vahel igast pallikesest 40 cm pikkune ümmargune riba. Vormi see nüüd U-kujuliseks ja keera otsad kaks korda keerdu, jättes otsad lahtiseks. Tõsta nüüd lahtised otsad U-kuju peale (vaata fotosid all) ja näpi need U-kujulise osa põhjale kinni. Tõsta vormitud vesikringlid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase umbes 45 minutit kerkida. Ära neid pealt kata.
4. Kerkinud vesikringlid tõsta vähemalt 2 tunniks (või isegi terveks ööks) külmikusse. Jällegi pealt katmata olekus. Nende peale peab olema moodustunud kerge koorik.
5. Enne küpsetamist tuleb pretzelid soodavees kergelt läbi keeta, et nende peale moodustuks iseloomulik mõrkjas koorik. Pane 1,2 dl soodat 2 liitrisse vette, aja keema. Keeda kõik vesikringlid ühekaupa selles vedelikus läbi (15 sekundit). Veest võttes ole ettevaatlik, et kringlike ära ei laguneks. Kasuta veest tõstmiseks mõnd laiapõhjalist tööriista.
6. Tõsta vesikringel tagasi küpsetuspaberile ja raputa üle soolahelvestega. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 17 minutit või kuni need on läikivad ja pruunid.