Karamelline õunapirukasFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
5. august 2013, 09:39

Karamelline õunakook

Karamell annab küpsetisele kergelt mõrkja maitse, nii et pirukas ei jää liiga magus.

Koostisosad
PÕHI
3 dl Nisujahu
3 sl Tuhksuhkur
Sool
75 g Või
1 tk Muna
TÄIDIS
2 dl Demerara suhkur
800 g Õun (hapu sort)
2 sl Brändi
2.5 dl Rõõsk koor 35%
4 tk Munakollane

Valmistamine
1. Sega jahu, tuhksuhkur ja sool. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Löö hulka muna ja sega läbi. Pane tainas toidukilesse keeratuna vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Seejärel suru 23–24 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Kata fooliumiga, millele aseta raskus. Küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit, siis eemalda foolium ja küpseta veel 5 minutit. Jahuta.
2. Koori õunad, eemalda seemned ja viiluta õhukeselt. Vala suhkur pannile ja kuumuta segades, kuni see on sulanud ja mullitab. Tõsta õunad pannile, lisa brändi ja sega kiiresti läbi, nii et need oleks karamelliga kaetud. Hauta pehmemaks, u 2–3 minutit. Sega, et kõvaks tõmbunud karamell lahustuks õuntest eraldunud mahlas. Kui mõni suurem karamelliklomp keeldub lahustumast, siis tõsta see välja. Keera pliidi kuumus maha ja tõsta õunad pannilt.
3. Vala pannile vahukoor, sega läbi. Klopi munakollased lahti ja nirista segades pannilt hulka karamellkaste. Tõsta õunad pirukapõhjale. Vala peale karamellkaste. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit.