Väikesed pärmitainaga seenepirukadFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
5. august 2013, 08:19

Väikesed pärmitainaga seenepirukad

Omatehtud hea õhuline pärmitainas on palju maitsvam kui laialt kasutatav poelehttainas – ja tunduvalt taljesõbralikum ka! Kogus 24 tükki.

Koostisosad
PÄRMITAINAS
3 dl Soe vesi või vee-piimasegu
1 tl Sool
1 sl Suhkur
500 g Nisujahu
1 pakk Kuivpärm või
25 g Presspärm või
12 g Kuivpärm
1 dl Õli või sulatatud või
1 tk Muna
TÄIDIS
2 sl Või
1 tk Sibul (väike)
300 g Metsaseened (värskelt praadimiseks sobivad)
2 tk Muna
1 sl Hapukoor
Sool
Must pipar
1 tk Muna (pintseldamiseks)

Valmistamine
1. Sega kausis soe vedelik, suhkur ja sool. Siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ja lahtiklopitud muna ning sõtku ühtlaseks. Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Sõtku seni, kuni tainas tuleb nõu küljest kergesti lahti. Kui kasutad presspärmi, hõõru see suhkruga vedalaks ja lisa käesoe vedelik. Seejärel sega sisse kuivained ja lahtiklopitud muna ning sõtku ühtlaseks. Kata tainas köögirätikuga ja lase soojas kohas umbes tund aega kerkida.
2. Täidise tegemiseks haki sibul ja prae koos tükeldatud seentega läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Keeda munad. Haki eelnevalt praetud täidiseined koos munadega veelgi peenemaks. Sega juurde hapukoor ja kui kasutad tugevamaitselisi seeni, võid lisada ka paar supilusikatäit keedetud riisi.
3. Sõtku kerkinud tainas kergelt jahusel laual uuesti läbi ja rulli 2–3 mm paksuseks. Lõika tainast klaasi või tainalõikuriga umbes 10 cm läbimõõduga kettad. Aseta igale kettale kuhjake täidist, suru tainaservad ümber täidise kinni ja aseta piklikud pirukad ahjuplaadile, liiteserv allpool. Lase 15 minutit küpsetusplaadil kerkida ja pintselda pealt munaga.
4. Küpseta 200-kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed.