Kohupiima-tikrikookFoto: Eva Palu
Gluteenivabad retseptid
31. juuli 2013, 06:07

Kohupiima-tikrikook

Mahlane, ilma põhjata valmiv kohupiimavormi moodi kook argiõhtuteks, milles mahedamaitselisele tikrile lisavad särtsu vaarikad.

Koostisosad
400 g Kohupiim (maitsestamata toru)
300 g Toorjuust
5 tk Muna
4 sl Maisitärklis
500 g Tikrid ehk karusmarjad
2 dl Suhkur
1 dl Vaarikatoormoos (hapukam, seemned välja sõelutud)
4 g Želatiin või
10 g Agar-agar

Valmistamine
1. Pane 300 g tikreid paari spl vee ja 0,5 dl suhkruga potti ja keeda madalal kuumusel umbes 10 minutit. Püreesta saumikseriga ja sõelu kestad välja. Sega sisse 2 spl maisitärklist ja jäta jahtuma.
2. Eralda munakollased ja -valged. Sega kohupiim toorjuustu, munakollaste, 2 spl maisitärklise ja 1,5 dl suhkruga. Vahusta munavalged eraldi kausis tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult ülejäänud massi sisse.
3. Kata 24 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja kalla pool tainast vormi. Nirista peale tikrikeedis ja tõsta selle peale ettevaatlikult ülejäänud kohupiimatainas nii, et tikrikeedis saaks üleni kaetud.
4. Küpseta esmalt 220-kraadises ahjus 15 minutit, seejärel alanda temperatuuri 180 kraadini ja küpseta veel 45 minutit, kuni vorm on täiesti läbi küpsenud. Kui küpsetis läheb pealt liiga pruuniks, kata see fooliumiga.
5. Võta ahjust ja jahuta kook täielikult (ära vormist eemalda!).
6. Puhasta ülejäänud tikrid ja lõika sakilise noaga keskelt pooleks. Aseta koogile.
7. Sega želatiinipulber 3-4 spl külma veega ja jäta umbes 10 minutiks punduma. Edasi kuumuta seda kuumaveevanni kohal, et see sulaks vedelaks massiks.
8. Nüüd sega see vaarikatoormoosi hulka ja kalla koogi peal olevatele tikritele. Aseta jahedasse tahenema kuniks želatiin on tarretunud. Eemalda vorm ja serveeri.
NIPP!
Želatiini asemel võid kasutada agar-agarit. Sega pulber vaarikatoormoosiga ja keeda madalal kuumusel 3 minutit. Lase pisut jahtuda (umbes 40-50 kraadini) ja kalla koogile. Pea meeles, et agar-agar tarretub juba toatemperatuuril.