Kolme kihi sõstrakook martsipanigaFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
15. juuli 2013, 02:27

Kolme kihi sõstrakook martsipaniga

Magusa martsipani ja hapukate marjade kooslus annab tulemuseks paraja maiuse. Sügise poole võib katsetada ka pohlade ja jõhvikatega. Martsipanimassi on kergem riivida või hakkida, kui seda eelnevalt külmas hoida. Kogus 12 lõiku.

Koostisosad
PÕHI
150 g Martsipanimass
100 g Või
1.5 dl Suhkur
2 tk Muna
2 dl Nisujahu
1 tl Vanillsuhkur
200 g Punane sõstar
1 sl Viski või brändi
KESKMINE KIHT
2 dl Hapukoor
100 g Martsipan
PEALMINE KIHT
200 kuni 250 g Punane sõstar
2 dl Mahl
2 dl Tarretisesuhkur

Valmistamine
Riivi martsipanimass jämeda riiviga või haki peeneks. Sulata või, vahusta munad suhkruga. Sega marjad ja vanillsuhkur jahuga. Lisa munavahusse vaheldumisi või, martsipanimass, marja-jahusegu ja viski. Suru tainas 22–23 cm vormi põhja. Küpseta 175-kraadises ahjus 25 minutit. Teise kihi tarvis riivi martsipanimass ja sega hapukoorega. Vala põhjale ja küpseta veel 10 minutit, kuni põhja keskkohta torgatud tikk puhtaks jääb. Kui põhi on jahtunud, laota peale ühtlane kiht marju. Külmutatud marju pole enne sulatada vaja. Tarretise jaoks kuumuta mahl ja sega hulka tarretisesuhkur (želeesuhkur). Lase uuesti keema ja tõsta pliidilt. Jahuta mõni minut ja nirista marjadele.